Fysik

afbøjningsvinkel

11. marts 2013 af solsorten1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen der kan hjælpe med både a og b

Vedhæftet fil: Opgave 4.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

a) Benyt brydningsloven ved overgang fra kerne til kappe. Vinklerne θ2 og φ er komplementvinkler. Brydningsvinklen kan ikke overstige 90º.

b) Man benytter en tilsvarende betragtning ved overgang fra vacuum til kernen.


Svar #2
11. marts 2013 af solsorten1 (Slettet)

så dvs n1/n= v1/v2

hvor n1 = 1,50 & n2 = 1,33

men så mangler jeg stadig enten v1 eller v2

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal benytte brydningsloven (Snells lov). Ved overgangen fra medium "1" til medium "2" gælder

n1·sin(θ1) = n2·sin(θ2) ,

hvor n1 og n2 er brydningsindeks i de to optiske medier, og θ1 og θ2 er hhv. indfaldsvinkel og brydningsvinkel, dvs. lysstrålens vinkler med indfaldsloddet (fladenormalen).

Ved totalrefleksion er sin(θ2) beregnet efter brydningsloven ≥ 1 .


Svar #4
11. marts 2013 af solsorten1 (Slettet)

så hvordan skal jeg bruge min formel og indsætte tallene


Brugbart svar (3)

Svar #5
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så har man, at den mindste værdi for vinklen φ er

nkerne·sin(φ) = nkappe , dvs

cos(θ2) ≥ nkappe / nkerne = 1,33 / 1,50 , og dermed

θ2 ≤ cos-1(1,33 / 1,50) ≈ 27,54º .

 


Svar #6
11. marts 2013 af solsorten1 (Slettet)

hvad med b?


Brugbart svar (2)

Svar #7
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Kør brydningsloven baglæns ud gennem kernen med θ2,max = 27,54º

sin(θ1,max) = nkerne·sin(θ2,max)


Svar #8
11. marts 2013 af solsorten1 (Slettet)

så altså:

1,50 * sin(27,54º)

for det giver 0,69 og tager jeg sin(0,69) får jeg 0,75


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, det er sin(θ1,max) man finder som nkerne·sin(θ2,max) = 1,50·sin(27,54º) = 0,6936 .

Man skal så tage sin-1(), ikke sin().

θ1,max = sin-1(0,6936)


Skriv et svar til: afbøjningsvinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.