Fysik

Forsøg med radioaktivitet

12. marts 2013 af IdaNikoline (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg står og skal lave et forsøg omhandlende radioaktivitet. Jeg har kun radioaktive kilder med lang halveringstid til rådighed.

Jeg har læst en række rapporter fra andre, men de har benyttet sig af radioaktive stoffer ned kort halveringstid, således de også kan eftervise, at aktiviteten er eksponentielt aftagende.

Har I nogle forslag, eller gamle rapporter liggende?

Med venlig hilsen og på forhånd tak

Ida


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. marts 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Definér "lang halveringstid" i dit tilfælde. Det er ikke muligt indenfor en rimelig tidsramme at eftervise eksponentielt aftagende aktivitet med en kilde med meget lang ( > 1 døgnstid) særlig hurtigt.


Svar #2
12. marts 2013 af IdaNikoline (Slettet)

Jeg har ikke haft mulighed for at se, hvilke kilder der specifikt er tilrådighed, men jeg kan lige skrive herinde når jeg ved det.

Og jeg ved godt, at det er nødvendigt med et stof med kort halveringstid for at vise, at aktiviten er eksp. aftagende. Men jeg ved allerede nu, at jeg ikke kan lave det forsøg...


Svar #3
12. marts 2013 af IdaNikoline (Slettet)

Jeg har Am-241, Sr-90 og Cs-137 tilstede, som er henholdsvis alfa, beta, gamma-kilder.


Brugbart svar (2)

Svar #4
12. marts 2013 af Jerslev (Slettet)

#3: Det er ganske normale skolekilder - dem kan du sagtens bruge til et måle halveringstider.


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. marts 2013 af mathon

 

          benyt

                               A = Ao • (1/2)t/T½

                               (A/Ao) = (1/2)t

                               log(A/Ao) • T½ = log(1/2) • t

 
                      T½ = [log(1/2) / log(A/Ao)] • t

som bestemmes af

                                           A/Ao og tiden t for at opnå brugbare værdier af A/Ao


Skriv et svar til: Forsøg med radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.