Fysik

Brydning

14. marts 2013 af cwgoul (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa!

Har stærkt brug for hjælp til følgende spørgsmål:

Opgave 7.1
I denne opgave ser vi på brydning og refleksion af en lysstråle i en vandoverflade. Brydningsindekset for vand afhænger en smule af vandet temperatur og lysets bølgelængde. Vands brydningsindeks er med god tilnærmelse givet ved nvand = 1,33 ved 20 °C og for alle bølgelængder i synlig lys.
a. Beregn lysets hastighed i vand
b. Beregn grænseværdien fra vand til luft.
c. Se på brydning fra vand til luft. Vælg 3 indfaldsvinkler mindre en ig og beregn de tilsvarende bryd-ningsvinkler.
d. Kan der være totalrefleksion for lys, der falder ind mod en vandoverflade fra luften?


Opgave 7.2
Figuren viser et glasprisme. Brydningsindeks for glasset er nglas = 1,6. forklar, hvorfor den skrå side virker som et spejl for lys, der falder lodret ned herpå. (Har vedhæftet figuren)

 

Pædagogisk tilgang er at foretrække ;-)
På forhånd tak!

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
14. marts 2013 af Jerslev (Slettet)

Har du selv forslag? Hvad har du tænkt?

Svar #2
14. marts 2013 af cwgoul (Slettet)

7.1 a: n1 = c/v1

       b. sin(ig)=n2/n1 ? (men hvor har jeg hvilket værdier fra, hvis det er rigtigt?)

       c.  ?

       d. Nej, for lyset bliver afbøjet efter at være reflekteret (?)

 

7.2 har jeg intet bud på :(


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. marts 2013 af Jerslev (Slettet)

#2:
7.1:
a) lyder rigtig.
b) du skal overveje, hvor lyset går fra og til. Index 1 er det medium lyset kommer fra, mens Index 2 er der hvor lyset kommer til.
c) Benyt brydningsloven. Du skal selv vælge 3 vinkler, der er mindre end den du har beregnet i b).
d) skal du nok overveje igen.

Prøv at starte med det.

Svar #4
14. marts 2013 af cwgoul (Slettet)

b) Jeg tror ikke helt, jeg er klar over hvad grænseværdien er. Forstår godt at du mener jeg skal tage højde for, at det går fra vand -> luft. Men er slet ikke med på, hvad grænseværdien dækker over, eller hvilken formel jeg skal bruge til at beregne den.

d) Så må jeg gætte på, at det er et ja. Men lige hvorfor kan jeg ikke forstå..

 

Hvad med 7.2? Kan du hjælpe med den?

 

Tusind tak for din hjælp så langt :-)


Svar #5
14. marts 2013 af cwgoul (Slettet)

okay

b) grænseværdien = iselvfølgelig.. den kan jeg vel beregne af sin(ig) = nluft/nvand og så derefter tage sin-1 af resultater

som i: sin-1(nluft/nvand) = ig - eller er det stadig helt forkert?  


Skriv et svar til: Brydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.