Matematik

Bestemmelse af forskrift

15. marts 2013 af Purløg (Slettet) - Niveau: C-niveau

Link til opgave.

Jeg skal som det kan læses bestemme en forskrift for N. Jeg går ud fra at det betyder en forskrift der kan vise, hvordan antallet af fangede laks udvikler sig. Men hvordan laver man den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal lave lineær regression på tabellens data.


Svar #2
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

I excel f.eks.? Ved du hvordan man gør det? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. marts 2013 af mathon

   TI-89:

                                           {0,1,2,3} -> L1

                                               {82,123,191,259} -> L2

 

                                               MATH
                                                  6:Statistics
                                                       3:Regressions
                                                           1: LinReg L1,L2

                                               MATH
                                                  6:Statistics
                                                        8:ShowStat
                                                                                 bemærk, at a og b er anført omvendt af,
                                                                                 hvad vi i Danmark sædvanligvis anvender

                                                     


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

I Excel indtastes tallene i to kolonner:

x y 0 82 1 123 2 191 3 259

Marker de to kolonner og vælg så menuen "Insert"/"Scatter" . Marker den viste graf, højreklik og vælg "Add Trendline", med Options: "Linear" og "Display Equation on Chart".


Svar #5
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

#3: ... What.

Jeg er taknemlig over hjælpen, men jeg forstår slet ikke hvad du skriver?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. marts 2013 af SuneChr

Excel

skriv tallene i to kolonner

markér

Indsæt

Punktdiagram (jævn kurve)

Layout

Tendenslinje


Svar #7
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

#4: Ser dette rigtigt ud, eller har jeg klokket i det? Det har jeg vidst...


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Det er rigtig fremgangsmåde, men du skal bruge x-værdierne (eller t-værdierne) {0, 1, 2, 3} i stedet
for {1, 2, 3, 4}, som vist i #4.


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. marts 2013 af mathon

 

                              N(t) = 59,9•t + 73,9                 Så lige ved og næsten!


Svar #10
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

#6: Sådan?


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, netop.


Svar #12
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

Så min forskrift er altså y = 59,9x + 73,9. Fantastisk! Hvordan skal jeg så forklare betydningen af tallet?


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. marts 2013 af SuneChr

# 7

Jeg får tendenslinjen til i Excel at være

y = 59,9·x + 73,9  med R2 = 0,988


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

N(t) er antallet af fangede laks i åen pr år til tiden t år efter 2002. Oversæt nu betydningen af N(12) og beregn N(12) efter modellen.


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Ja, det er helt i overensstemmelse med de øvrige indslag. Det er forklaret i #8, hvorfor resultatet i #7 ser anderledes ud.


Brugbart svar (1)

Svar #16
15. marts 2013 af mathon

 

                    59,9 er den gennemsnitlige årlige fangststigning

                    begyndende med fangsten 73,9 i år 2002


Svar #17
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

#13: Gør det nogen forskel i min opgave da?

#14: Såeh... Betydningen af N(12) er antallet af fangede laks 12 år efter år 2002?


Brugbart svar (1)

Svar #18
15. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, det er korrekt. 12 år efter år 2002 kan så udtrykkes mere kortfattet.


Svar #19
15. marts 2013 af Purløg (Slettet)

Tak for hjælpen alle kloge mennesker!


Brugbart svar (1)

Svar #20
15. marts 2013 af mathon

bemærk, at a og b er anført omvendt af,
hvad vi i Danmark sædvanligvis anvende

                                                                skal slettes
                                                                                     da det åbenbart kun gælder eksponentialfunktioner


Skriv et svar til: Bestemmelse af forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.