Matematik
Integralregning
Godaften,
Jeg er i gang med følgende opgave:
To funktioner f og g er givet ved
f(x) = x2 - 4x + 7
g(x) = -x2+6x-1
a) Bestem arealet af M.
x2 - 4x + 7 - (-x)2 + 6x - 1 = 8 - 10x
Jeg er i tvivl om hvad man skal gøre fra dette udgangspunkt.
Svar #1
16. marts 2013 af hejmedddi (Slettet)
Hvad er arealet af M. Er det det område som er begrænset af graferne for de to funktioner. Hvis ja, så sætter du de to funktioner lig med hinanden og finder x-værdierne for de to funktioners skæringspunkter. Derefter ser du hvilken funktions graf ligger øverst. du beregne nu den bestemte integral af den øverst funktion i intervallet de to x-værdier - minus den nederst funktion integreret i samme interval
Svar #2
16. marts 2013 af peter lind
M er formodentlig et areal mellem de 2 kurver. Hvis det er rigtig skal du finde deres skæringspunkter. Dette gøres ved at løse ligningen f(x) = g(x). Derefter skal du beregne ∫|f(x)-g(x)dx mellem disse punkter.
NB Når du beregner f(x)-g(x) skal du huske at have parentes omkring hele udtrykket for g(x) og når du hæver parentesen, skal du huske at skifte fortegn på indmaden,
Svar #3
16. marts 2013 af Krabasken (Slettet)
Find først skæringspunkterne, som bliver grænserne for det kommende integral
Bemærk, at g(x) er m's øvre begrænsning
M = a∫b [g(x)-f(x)] dx
Svar #5
16. marts 2013 af Lestrange (Slettet)
Mange tak for de kompetende kvalificerede svar.
#1: Er den graf der ligger øverst ikke a og den der ligger neders b angivelsesmæssigt?
#2: Peter Lind - kan man ikke bruge formlen: [F(x)]ba = F(b) - F(a)
Svar #6
16. marts 2013 af Krabasken (Slettet)
a og b er integrerings-grænserne (skærings-x'erne)
For at få et positivt areal, skal du trække den underste graf fra den øverste i området ved integrationen
:-)
Svar #7
16. marts 2013 af peter lind
Der er jo 2 funktioner indblandet så det er snarere [F(x)-G(x)]ab du skal beregne. Du kan dog godt beregne de 2 integraler hver for sig og foretage subtraktionen bagefter
Svar #9
16. marts 2013 af Lestrange (Slettet)
Dette har jeg så gjort:
f(x) = g(x)
solve(x^2-4x+7=-x^2+6x-1,x) x = 1 ∨ x = 4.
Nu bestemmes stamfunktionen til henholdsvis f(x) samt g(x):
∫(x^2-4x+7,x)dx
-x3/3 + 3x - x
∫(x^2+4+6x-1,x)dx
-x3/3 + 3 * 42- 4
Nu bestemmes arealet af vores integral:
[F(x)-G(x)]ba = 52/3 - 5/3
Lur mig om ikke resultatet af subtraktionen af a fra b ikke skulle give 47/3.
Svar #10
16. marts 2013 af peter lind
Jeg kan ikke se nogen fornuft i hvad du skriver om integrationen
Svar #11
16. marts 2013 af Lestrange (Slettet)
#10: Da jeg satte de to funktioner lig med hinanden fandt jeg, at x = 1 eller x = 4. I F(X) indsatte jeg så 4 (som angiveligvis er b) og i G(X) indsatte jeg 1 (a). Herefter foretog jeg en subtraktion af a fra b ([F(x)-G(x)]ba), der gav mig det endelige facit fra #9.
Svar #12
17. marts 2013 af Krabasken (Slettet)
Som du ser af vedhæftede, ligger g øverst
Du skal derfor integrere g-f fra 1 til 4
Svar #13
17. marts 2013 af Lestrange (Slettet)
Så 1 indsættes i G(x) og 4 i F(x)? Disse størrelse indgår derfer i en subtraktion, naturligvis.
Svar #14
17. marts 2013 af SuneChr
Arealet af punktmængden
{(x ; y) | 1 ≤ x ≤ 4 ∧ x2 - 4x + 7 ≤ y ≤ - x2 + 6x - 1 } =
=
Svar #16
17. marts 2013 af SuneChr
Jeg skulle tage fejl, hvis dette areal ikke skal være 9 (eksakt) .
Svar #18
17. marts 2013 af SuneChr
# 12 Er beregningen her numerisk, eller beregnet v.h.a. stamfunktion?
Derfor præciserede jeg (eksakt) i # 16, da # 14 giver 9 (eksakt) .
Svar #20
17. marts 2013 af Lestrange (Slettet)
Jeg beklager min fortsatte inkompetence.
[ G(x) - F(x) ]41 = (-43/3 + 3 * 42 - 4) - (13/3 - 2 * 12 + 7 * 1) = 52/3. Jeg har svært ved at avancere op over dette plateau.
