Matematik

retvinklede trekanter

17. marts 2013 af mrcool10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heej folkens!
Jeg har i en aflevering fået en opgave om skalafaktor

Opgaven lyder:
På figuren ses to retvinklede trekanter ABC og DEF. Nogle af sidelængderne er angivet på figuren. Nu skal jeg bestemme længderne af de resterende længder i trekanterne ...

Nogle som kan fortælle mig hvordan man gør 

--Det er en delprøve uden hjælpemidler---

- Jeg har uploadet figuren i et word-dokument

Vedhæftet fil: hjælp.docx

Brugbart svar (2)

Svar #1
17. marts 2013 af Andreww (Slettet)

To to trekanter er kongruente og har derfor samme vinkler og proportioner:

|DF| / |AC| = 5

Den skalafaktor går igen får de resterende sider i de to trekanter. Dvs. |AB|•5 = |ED|.


Svar #2
17. marts 2013 af mrcool10 (Slettet)

hvad vil det sige kan du uddybe, forstår det nemlig ikke

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. marts 2013 af nevermind1234 (Slettet)

Da alle vinklerne er parvis lige store, anvender du definitionen, at længderne er parvis proportionale.

Dvs. 30/6=x/10, hvor x er længden af hypotenusen af den store trekant.

Herefter kan du så anvende Pythagoras' lærsætning og kan så finde længden af de sidste kateter i trekanterne. 


Svar #4
17. marts 2013 af mrcool10 (Slettet)

aha okay så forsotod jeg hvordan man fandt |ED|. Nemlige 10*5 = 50.. 

- Men hvad så med |BC|  og |EF|


Brugbart svar (2)

Svar #5
17. marts 2013 af Andreww (Slettet)

#4

Se #3

Herefter kan du så anvende Pythagoras' lærsætning og kan så finde længden af de sidste kateter i trekanterne.


Svar #6
17. marts 2013 af mrcool10 (Slettet)

aha okay så for at finde |BC| siger jeg 102-62= 64 også tager jeg kvadratrodet af 64 og får |BC| = 8 

 

|EF| = 502-302= 2500-900 = 1600 = 40 dvs. |EF| = 40 

 

har jeg regnet rigtigt? 


Skriv et svar til: retvinklede trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.