Matematik

Euklids udvidede algoritme

19. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg kan ikke helt finde ud af følgende opgave, hvor jeg skal bestemme tallene s og t, så:

712s + 123t = 1.

Og så skal der angives:  qi, ri, si, og ti for hvert skridt i i algoritmen.

- Jeg har regnet selv på det, men der hvor der opstår problemer, er der, hvor jeg skal finde si, og ti:

Da 712 = 1*123 + 589 har vi sfd(712,123) = sfd(589,123)

Da 123 = 0*589 + 123 har vi sfd(589,123) = sfd(589,123)

Da 589 = 4*123 + 97 har vi sfd(589,123) = sfd(123,97)

Da 123 = 1*97 +26 har vi sfd(123,97) = sfd(97,26)

Da 97 = 3*26 + 19 har vi sfd(97,26) = sfd(26,19)

Da 26 = 1*19 + 7 har vi sfd(26,19) = sfd(19,7)

Da 19 = 2*7 + 5 har vi sfd(19,7) = sfd(7,5)

Da 7 = 1*5 + 2 har vi sfd(7,5) = sfd(5,2)

Da 5 = 2*2 + 1 har vi sfd(5,2) = sfd(2,1)

Da 2 = 1*1 + 1 har vi sfd(2,1) = sfd(1,1)

Da 1 = 1*1 + 0 har vi sfd(1,1) = sfd(1,0)

Derfor har vi = 1

Eksemplet, jeg har regnet det ud fra, er ved vedhæftet.

 

Vedhæftet fil: Eksempel.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2013 af peter lind

Du bør kigge på algoritmen en gang til. Jeg kan ikke se hvorfra du har dine tal men det er helt forkert.

Første trin: Find resten ved division af 723 med 123. Denne rest er mindre end 123, så de 589 du angiver kommer slet ikke i spil

Lav det iøvrigt i et regneark. Det er meget nemmere


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. marts 2013 af mette48 (Slettet)

Da 712 = 5*123 + 97 har vi sfd(712,123) = sfd(123,97) de næste linier er ikke i orden, men

Da 123 = 1*97 +26 har vi sfd(123,97) = sfd(97,26)       svarer til din 34. linie


Svar #3
19. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Jeps, så er jeg med. Men jeg har stadig problemer med at finde s og t i:

712s + 123t = 1.

Fra:

Da 712 = 5*123 + 97 har vi sfd(712,123) = sfd(123,97)

Da 97 = 3*26 + 19 har vi sfd(97,26) = sfd(26,19)

Da 26 = 1*19 + 7 har vi sfd(26,19) = sfd(19,7)

Da 19 = 2*7 + 5 har vi sfd(19,7) = sfd(7,5)

Da 7 = 1*5 + 2 har vi sfd(7,5) = sfd(5,2)

Da 5 = 2*2 + 1 har vi sfd(5,2) = sfd(2,1)

Da 2 = 1*1 + 1 har vi sfd(2,1) = sfd(1,1)

Da 1 = 1*1 + 0 har vi sfd(1,1) = sfd(1,0)

Derfor har vi = 1

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
20. marts 2013 af peter lind

Hvis du sammenligner de forskellige linjer får du sfd(712, 123) = sfd(123, 97= sfd(26,19) = .... = 1

Den sidste ligning er meningsløs = 1 siger ingenting, når der ikke omtales hvad der er = 1

For at finde s og t skal du se på det sidste skema. Her skal du succesivt beregne qi, si og ti.

Først beregnes qi det findes som qi = heltal(ri-1/ri-2)  første gang altså som q1 =heltal(r0/r-1) Heltal står for rundet ned til nærmeste hele tal. I eksemplet i filen får du q1 = heltal(1644/956) = heltal(1,719665) = 1. I din opgave er det q1 = heltal(712/123) = heltal(5,78886) = 5

ri og si findes som ri = ri-2-qi*ri-1, si = si-2-qisi-1

I filen giver det r1= 1-1*0 = 1  s1 = 0-1*1 = -1


Svar #5
20. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

qi har jeg fundet for dem alle. Det er: -, -, 5, 1, 3, 1, 2, 1, 1, 1

Men jeg forstår stadig ikke hvordan s og t kan findes for dem alle.


Svar #6
20. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Det jeg har problemer med at forstå, er:

Vi har jo ikke si-2 og si-1 Og det samme gælder for ti-2 og ti-1. Det er jo dem, jeg skal finde.


Brugbart svar (2)

Svar #7
20. marts 2013 af peter lind

ri og si findes som ri = ri-2-qi*ri-1, si = si-2-qisi-1

der gælder for første beregning r-1=1 r0 = 0   s-1= 0, s0 = 1

med q1 = 5 giver det

r1 = r-1-5*r0 = 1-5*0 = 1,  s1 = s-1-5*s0 = 0-5*1 = -5

Næste gang bliver det

r2=r0-q2*r1      s2 = s0-q2*s1

Du skal succesivt finde q1, s1, t1 derefter q2, s2, t2, dernæst q3, s3, t3 o.s.v.

Jeg ser lige at jeg har benyttet forkerte betegnelser i den første del r skal erstattes med s og s med t


Svar #8
20. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Giver det så:

r2 = r-1-1*r0 = 1-1*0 = 1,  s2 = s-1-1*s0 = 0-1*1 = -1

r3 = r-1-3*r0 = 1-3*0 = 1,  s3 = s-1-1*s0 = 0-3*1 = -3

Er det korrekt?


Brugbart svar (2)

Svar #9
20. marts 2013 af peter lind

nej Se tredje sidste line i #7. Du skal hver gang tælle indekset i en op


Brugbart svar (2)

Svar #10
20. marts 2013 af peter lind

Hvis det skrives op på samme måde som i din fil

 i         ri        qi         si          ti  

-1                 .-           1          0

 0                  -           0          1

 1                 5           1         -5

2                  1

 

Du skal så i hver beregning bruge de tal, der ligger i de 2 foregående rækker


Svar #11
20. marts 2013 af AlleNicksErOptaget (Slettet)

Så passede den :) Tusind tak for din fantastiske hjælp!


Skriv et svar til: Euklids udvidede algoritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.