Matematik

Omvendt proportionalitet

06. oktober 2005 af LarsUlri (Slettet)
Ved et forsøg målte man sammenhænende værdier af trykket p og rumfang V af en gas, hvis temperatur blev holdt konstant.

V i mL: 73,2, 41,2, 30,7, 21,3
p i mmHg: 218, 390, 521, 751

Vi ud fra tabellen at tryk og rumfang tilnærmelsesvis er omvendt proprtionalitet. Angiv sammenhængen mellem x og y.

Nogen der kan hælpe mig?
Ved godt hvad Omvendt proportionalitet er x*y=K og forstår det godt, men lige denne her kan jeg ikke få til at hænge sammen..

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2005 af allan_sim

#0.
Hvis rumfanget er dine x-værdier og trykket dine y-værdier, hvad får du så af værdier, når du parvist finder produktet af tallene?

Svar #2
06. oktober 2005 af LarsUlri (Slettet)

hmm temperaturen..? EJJ jeg ved det ik, kan ik finde ud af det :(

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2005 af allan_sim

#2.
Du skriver selv, at omvendt proportionalitet er kendetegnet ved at produktet af x og y skal være konstant. Er det tilnærmelsesvist rigtigt for dine tal her?

Hvad giver eksempelvis 73,2*218?

Svar #4
06. oktober 2005 af LarsUlri (Slettet)

det er = 15957,6 ... men hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2005 af allan_sim

#4. Og hvad nu hvis du gør det samme med de andre talpar i tabellen?

Svar #6
06. oktober 2005 af LarsUlri (Slettet)

det næste giver 16068...vil du ik nok bare foklare mig hvad det er? :)

Svar #7
06. oktober 2005 af LarsUlri (Slettet)

..tallene er meget ens..

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2005 af allan_sim

#6. Det lærer du jo ikke noget af.

Hvilket tal er 15957,6 og 16068 tilnærmelsesvist lig med? Og gælder det også for de andre produkter?

Svar #9
06. oktober 2005 af LarsUlri (Slettet)

ja det gør det, forstår jeg også godt, men forstår bare ikke hvad jeg finder ud med det!?

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. oktober 2005 af allan_sim

#9. Du skal vise, at tryk og rumfang tilnærmelsesvist er omvendt proportionale. Det er de jo netop, hvis produktet af tryk og rumfang ca. giver det samme tal hver gang.

Sammenhængen er så givet ved produktet. Her altså

x*y ~ 16000

Eller

y ~ 16000/x

Svar #11
06. oktober 2005 af LarsUlri (Slettet)

men hvad er så 16000?

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. oktober 2005 af x^n+y^n=z^n (Slettet)

16000 er så k i: x*y=k

Skriv et svar til: Omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.