Fysik

Impedans

20. marts 2013 af tofugleogetben (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Hvordan finder jeg kredsens impedans set fra klemmerne A-B. Jeg ved også at på klemmerne A og B påtrykkes en vekselspænding på 230V, 50Hz.

Når jeg prøver, får jeg: Z1 = R1 + jwL1 , Z2 = R2 + jwL2 , Z3 = R3 + 1/jwC og Z4 = R4 + 1/jwC. De fire impedanser lægger jeg sammen og får Z = 205,45 + j42,99. Passer det?

Så skal jeg også beregne den komplekse strøm som skal fødes ind i systemet, når den påtrykte spænding er
reference med fasevinkel 0°.

Den får jeg til 1,1 A. Ved at sige: |Z| = 209,89/205,45

Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2013 af hesch (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad du forstår ved Z1 . . Z4.   Z2 og Z3 er jo parallelforbundne, eller ? 

Du kan ikke addere Z2 og Z3.

Du må finde Z1 = øverste vandrette gren, Z2 = lodrette grene parallelt,  og Z3 = nederste vandrette gren.

Herefter din addition: Z1 + Z2 + Z3


Svar #2
21. marts 2013 af tofugleogetben (Slettet)

Du har ret. De er paralellelforbundne. Så er:

Z1 = R1 + jwL1

Z2 || Z3 = (Z2*Z3)/(Z2+Z3)

Z4 = R4 + 1/jwC

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

Summen af modstandene er 367,96 ohm og 0,62 A.

Se vedhæftet fil.

Vedhæftet fil:Ohm.xlsx

Brugbart svar (2)

Svar #4
21. marts 2013 af Kasper73

Jeg får det til Z=  255.11 - j45.8297,  eller Z=259.1943311888833 < -10.18435812455857. Der hvor det går galt i #3 er at en ohmsk modstand og en kapacitic/induktiv modstand lægges sammen med pythagoras da det er de to kateter vi finder og det er hypotenusen der er Z.


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

#4 - Det er da også rigtig. Ved godt det er en dårlig undskyldning, men plejer at regne i MathCAD og der regner jeg med komplekse tal, så plejer bare at plusse de reele tal sammen med de imaginære tal.

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

#5 - Ny revideret udgave vedhæftet

Vedhæftet fil:Ohm.xlsx

Svar #7
21. marts 2013 af tofugleogetben (Slettet)

Du har lavet en lille fejl. Begge induktanser har du angivet som 100 mH. Den ene er 10 mH.


Brugbart svar (2)

Svar #8
21. marts 2013 af hesch (Slettet)

Z1 = 100 + j31,1416

Z2 = 100 - j33,662

Z3 = 100 + j3,1416

Z4 = 100 - j63,662

----------------------------------------------

Z2 || Z3 = 51,665 - j7,338

Ztotal = Z1 + ( Z2 || Z3 ) + Z4 =  251,655 - j39,584 = 254,75  -8,939

I = 230 / Ztotal = 0,9028 /  8,939

Kilde:  TI-68 lommeregner.

 


Brugbart svar (2)

Svar #9
21. marts 2013 af hesch (Slettet)

#8  Z2 skal være lig med Z4, så der er fejl i #8, beklager, prøver igen.


Brugbart svar (2)

Svar #10
21. marts 2013 af hesch (Slettet)

#8  Efter rettelse får jeg det samme som #4.


Svar #11
21. marts 2013 af tofugleogetben (Slettet)

Jeps, jeg regnede det hele igennem og fik det samme som #4 :) 

Passer det, at I giver: 0,887365 /_ -10,1843


Brugbart svar (1)

Svar #12
21. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

Nu når jeg laver samme regnestykke i MathCAD for jeg 259,194 ohm og 0,887 ampere


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. marts 2013 af Kasper73

Her er hvordan jeg har gjort. Det er regne i TI-Interactive. Vinkelen skal være +10 grader (for såden er det, er mit bedste argument) iflg. "Elektroteknik1: Eletricitet og magnetisme" af Poul Erik Petersen Eksempel 14.1.

Det gør at strømmen er 10 grader foran spændingen, da mod uret er plus-retning (så vidt jeg kan huske og læse mig frem til).

 


Svar #14
21. marts 2013 af tofugleogetben (Slettet)

Du har ret. Jeg har læst noget lignende i mine noter. Tak for hjælpen. :)


Brugbart svar (1)

Svar #15
21. marts 2013 af Kasper73

Det var lige godt satans


Skriv et svar til: Impedans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.