Matematik

Koordinatsættet til røringspunktet...

21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :-) Jeg sidder med en opgave som lyder  følgende:                                                                                                                                                                                                  Der givet funktionen                                                                                                                                                                                   f(x)=1/4 x^3-x^2-x+4                                                                                                                                                               B) Bestem ligningen for den tangent t_1 til grafen for f, der går gennem det skæringspunkt P, der har den mindste førstekoordinat.

f(x)=1/4 x^3-x^2-x+4
f^' (x)=3/4 x^2-2x-1

Da den mindste førstekoordinat er (-2,0) indsættes (-2) nu i den afledede
f^' (-2)=3/4*(-2)^2-2*(-2)-1=6
Tangentens ligning (y=ax+b), er så
y=6*(x-(-2))=6x+12

C) Grafen for f har en anden tangent t_2, som også går gennem P.
Bestem koordinatsættet til røringspunktet for denne tangent.                                                                                          Som i kan se så har jeg lavet opgave B, jeg mangler kun opgave C, så håber virkelig der er en der kan hjælpe :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. marts 2013 af mathon


f(x) =(1/4)x3 - x2- x + 4                 
                                                                                                                                             

B) Bestem ligningen for den tangen t1 til funktionsgrafen, der går gennem nulpunktet med den mindste
     førstekoordinat.


Svar #2
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

hmm.. Jeg har bare skrevet opgave B af fra selve opgavebeskrivelsen, så forstår ikke helt hvordan du laver den om?? Er det da ikke rigtig det jeg har gjort i opgave B?? 


Svar #3
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

hvorfor du laver den om*


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. marts 2013 af mathon

C) Grafen for f har en anden tangent t2, som også går gennem (-2,0)

               dens ligning er
 
                                y = f '(xo)
• (x - xo) + f(xo)     xo ≠ -2

                                y = ((3/4)xo2 - 2xo -1)) • (x - xo) + (1/4)xo3 - xo2 - xo + 4   og    xo ≠ -2     gennem (-2,0)
    hvoraf
                                0 = ((3/4)xo2 - 2xo -1)) • (-2 - xo) + (1/4)xo3 - xo2 - xo + 4   og    xo ≠ -2
 


 


Svar #5
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

Sådan har jeg også gjort og er kommet frem til det her: -1/2 x3-(-1/2 x3 )+4x+6                                                                   og det er nu jeg er gået i stå


Brugbart svar (1)

Svar #6
21. marts 2013 af mathon

 

                                0 = ((3/4)xo2 - 2xo -1)) • (-2 - xo) + (1/4)xo3 - xo2 - xo + 4

                                -(xo3 + xo2 - 8xo - 12) = 0

                                  xo3 + xo2 - 8xo - 12 = 0      hvor vi jo ved, at den ene rod er -2

                                  xo3 + xo2 - 8xo - 12 = (xo+2) • (xo2 - xo - 6) = (xo+2)2 • (xo - 3) = 0   og   xo ≠ -2

 


Svar #7
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

Jeg forstår ikke helt din tankegang eller hvad det er du gør. Når jeg regner det ud så får jeg: (1/2 x0 )3-(1/2 x0 )2+4x0+6


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. marts 2013 af mathon

 

        du reducerer forkert


Svar #9
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

Hvor får du det her fra:   -(xo3 + xo2 - 8xo - 12)


Svar #10
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

har forstået hvad du mener og har også fået det til x0^3+x0^2- 8x0-12, men hvordan kommer jeg så videre herfra, hvis nu jeg ikke vil bruge solve :-)


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. marts 2013 af mathon

genlæs #6

                        når α er rod i et polynomium, er (x - α) divisor i polynomiet


Svar #12
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

okay, men forstår ikke helt hvad det er du gør her: x03 + x02 - 8x0 - 12 = (x0+2) • (x02 - x0 - 6) = (x0+2)2 • (x0 - 3) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. marts 2013 af mathon

 

                  ...på A-niveau kan man faktorisere et polynomium, når man kender en rod


Svar #14
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

ja men går kun i 2g, så er det noget vi først lære i 3g eller hvad? For kan umiddelbart ikke finde noget om det i de bøger jeg har


Svar #15
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

Har fundet det i min bog, men er ret sikker på at det ikke er noget som vi har gennemgået endnu. Kan du evt. prøve at forklare hvad det er du gør?


Brugbart svar (1)

Svar #16
21. marts 2013 af mathon

når -2 er rod i
                                p(x) = x3 + x2 - 8x - 12             hvor vi af bekvemmelighed har udeladt indeks på x

                er (x - (-2)) = (x + 2) divisor i p(x)

dvs
                (x3 + x2 - 8x - 12) / (x+2) = x2 - x - 6
hvoraf
                (x3 + x2 - 8x - 12) = (x + 2) • (x2 - x - 6)

ved indsættelse af -2 i (x2 - x - 6) ses, at -2 også er rod i p1(x) = x2 - x - 6

dvs
                (x2 - x - 6) / (x+2) = x - 3

hvoraf
                (x2 - x - 6) = (x + 2) • (x-3)


 

opsummeret

                x3 + x2 - 8x - 12 = (x+2)2 • (x - 3) = 0  og   x ≠ -2

giver ved brug af nul-reglen
                                                      x = 3     f(3) = -(5/4)

      t2's røringspunkt
                                                     R2 = (3,-(5/4))

 


Svar #17
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

hvordan får du det her: x^2 - x - 6 ?


Brugbart svar (1)

Svar #18
21. marts 2013 af mathon

 

                      ...ved polynomiumsdivision


Svar #19
21. marts 2013 af AnnelieC (Slettet)

hmm, forstår det ikke helt :s


Skriv et svar til: Koordinatsættet til røringspunktet...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.