Fysik

Vekselstrømskredsløb

21. marts 2013 af tofugleogetben (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Et vekselstrømskredsløb med følgende udseende, hvor R1 = 10Ω, R2 = 10Ω, L = 10mH og C = uF, er påtrykt en spænding vs fra en vekselspændings-generator, hvor ω = 314s-1. Generatorspændingen vs resulterer i en spænding v2 over modstanden R2 på 100Vrms ∠ 0°.

 

1. Beregn i1 og i2 :

Vpeak = 100 * √2 = 141,42 ∠ 0°.

Z1 = R1 + jωL = 10 + j3,1416 eller 10,48187247 ∠ 0,304396466

i1 = Vpeak / Z1 = (141,42 ∠ 0°) / (10,48187247 ∠ 0,304396466) =  13,49186421 ∠ 0,304396466

i2 = Vpeak / R2 = (141,42 ∠ 0°) / (10) = 14,1 A ∠ 0°

 

2. Beregn den komplekse strøm i :

Itotal = i1 + i2 = (13,49186421 ∠ 0,304396466) + (14,1 A ∠ 0°) = 27,59 ∠ 0,304396466

 

3. Beregn den komplekse generatorspænding vs

Det må være sådan: vs = vc+v2 , hvor vc=Itotal* (1/j*w*C) og v2=R2*i2

Er det rigtigt :)

Vedhæftet fil: Skema2.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

Hvorfor tager du Vpeak og ganger med kvarod 2?


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. marts 2013 af PeterValberg

Den opgivne spænding på 100 V er AC-spændingens effektivværdi.
rms (root mean square) er det engelske udtryk for effektivværdien.

Vpeak (Umax) er kvadratrod 2 gange større (cirka) end effektivværdien.

Når vi siger, at der er 230 VAC (nominel) i vore stikkontakter, så er
det vekselspændingens effektive værdi, vi tænker på. Dette betyder, at
spændingen i stikkontakten har en peakværdi på ca. 325 V  (230·√2)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

Det er jeg klar over, men hvorfor gør han det i denne opgave?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. marts 2013 af PeterValberg

Der bliver jeg dig svar skyldig, beklager.
I min branche (elbranchen) regner vi primært
med vekselspændingens effektive værdi.

Kan det eventuelt hænge sammen med, at peakværdien
er den største øjebliksværdi for spændingen ? 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

I opgaven bliver der ikke spurgt efter peak værdien, derfor bør man regne med den effektiveværdi.
Jeg er også inden for elbranchen :)

 

#4 - Ja, det er den største øjebliksværdi, men der bliver ikke spurgt efter denne værdi.



 


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. marts 2013 af PeterValberg

#5

Jeg har lige kigget efter i mine teoribøger fra elinstallatørstudiet og
de nævner alle, at der regnes med effektivværdien, så det må vel være
det mest rigtige at gøre.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

#6 Jeg er netop igang med el-installatør uddannelsen, og færdig til sommerferien.


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. marts 2013 af PeterValberg

#7 Held og lykke med det, det er en rigtig god uddannelse med mange muligheder :-)
Selv har jeg været ansvarshavende elinstallatør i en mindre installationsfirma, været
ansat hos den lokale elforsyning i installationsafdelingen og er nu faglærer på eluddannelsen i Thisted.

En lille sjov film med Jacob Haugaard & Finn Nørbygaard fra 1987 som håbløse elektrikere [ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

#8 - Den film er rigtig sjov. Det lyder meget spændende.
Rektoren på vores skole har sagt vi kan tage maskinmesteruddannelsen på 2 år ud over el-installatør uddannelsen, så det skal jeg nok igang med efter sommerferien :)

 

------------------------
Sincerely
Rune Naundrup Dahl


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. marts 2013 af mathon

se
 

Vedhæftet fil:beregning_5_impedans.doc

Brugbart svar (1)

Svar #11
22. marts 2013 af RuneNaundrupDahl (Slettet)

#10 - Grunden til jeg spørger om hvorfor han regner med peak spændingen er, hvis det står i opgaven, men har glemt at skrive det til os.

 

Men ja, sådan har jeg også regnet den.

 

------------------------
Sincerely
Rune Naundrup Dahl


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. marts 2013 af PeterValberg

Skulle mene at det kan regnes således:


Kondensatorens impedans (den antages værende tabsfri)

Impedansen for "ben 1" i parallelforbindelsen

Impedansen for "ben 2" i parallelforbindelsen

Kredsen samlede impedans, hvor vinkel φ bliver positiv, hvis kredsen er overvejende induktiv,
negativ hvis kredsen er overvejende kapacitiv eller 0, hvis der skulle være balance mellem XL og XC

Den optagne (komplekse) strøm

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. marts 2013 af PeterValberg

Vedr. #12  

Den angivne beregningsmetode forudsætter, at generatorens klemspænding kendes,
hvilket ikke er tilfældet, - jeg havde "læst indenad" og overset, at de 100 V er
spændingsfaldet over R2...

Beklager

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #14
22. marts 2013 af hesch (Slettet)

V2 = 100V   ⇒

I2 = V2 / R2 = 10A

Z1 = ( 10 + jωL )Ω =  10 + j3,1416 Ω

I1 = V2 / Z1 = 9,102 - j2,859A

I = I1 + I2 = 19,102 - j2,859 A

Zc = 1 / jωC                                  ( Værdi for C ikke opgivet )

Vs = V2 + Zc * I


Skriv et svar til: Vekselstrømskredsløb

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.