Matematik

Matematik opgave

24. marts 2013 af Mumi95 (Slettet)

Er helt væk!

I 1980 kørte der 10000 biler i døgnet på en bestemt vejstrækning. Herefter steg trafikken med 5,7% i gennemsnit per år.

A. Indfør passende variablnavne, og opskriv en forskrift for antallet af biler i afhængihed af antal år efter 1980.

B. Hvor mange biler passerede i 1992?

 

 

HJÆÆÆLP!


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2013 af SuneChr


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. marts 2013 af Andreww (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2013 af PeterValberg

Det er en eksponentiel funktion

a)

x er antal år EFTER 1980
f(x) er antal biler pr. døgn på den givne vejstrækning

f(x) = 10000·(1+5,7/100)x = 10000·1,057x

b) løs ligningen:  f(12)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. marts 2013 af peter lind

A: variabelnavne T(n) trafik n år efter 1980

Brug ellers kapitalformlen K = K0(1+r)n

B) Beregn T(1992-1980)


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. marts 2013 af ChemistryIsKey

A)

Det drejer sig her om en eksponentielt voksende funktion, idet der er en vis procentvis stigning pr. år. En eksponentiel funktion har jo forskriften

     f(x) = b · ax

Hvor b er begyndelsesværdien og a er 'vækstraten'. Du kender allerede b (10000 biler) og a finder du ved formlen

     a = 1 + r = 1 + 5.7% = 1 + 0.057 = 1.057

Derfor må din forskrift være

     f(x) = 10000 · 1.057x

B)

Beregn først, hvor mange år der er gået

     x = 1992 - 1980 = 12 år

Nu finder du så f(12)

     f(12) =  10000 · 1.05712 = 19449.12 ≈ 19449 biler

:)


Svar #6
24. marts 2013 af Mumi95 (Slettet)

Mange tak alle sammen!
- Især dig @qewrett !!


Skriv et svar til: Matematik opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.