Matematik

Skæringspunkter

24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Hej jeg har problemer med at løse en hel opgave i min matematikaflevering, som min lære har valgt at sætte ind i ferien. Og den skal endda afleveres lige efter ferien, og mit problem er, at jeg skal rejse, og er derfor ikke hjemme hele ferien. Så jeg håber, at nogen af jer, vil redde mig!

Jeg har vedlagt opgaven i det medfølgende dokument!

 

Tak på forhånd

Vedhæftet fil: matematik opg 1.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opgave 1        En cirkel og en linje er givet ved ligningerne

Bestem skæringspunkterne mellem  og

 

En anden linje  går gennem punkterne  og

Bestem vinklen mellem  og

En tredje linje er givet ved ligningen

Bestem arealet af trekanten dannet af linjerne  og .

a. Skæring betyder, at begge ligninger skal være opfyldt for skæringspunkternes koordinatsæt.

b. Vinklen mellem linierne kan bestemmes som vinklen mellem liniernes normalvektorer, eller som vinklen mellem liniernes retningsvektorer.

c. Bestem de tre vinkelspidser i trekanten som de tre skæringspunkter mellem par af linier.


Svar #2
24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Jeg er godt klar over hvad skæringspunkter betyder, men hvordan finder jeg skæringspunkterne uden anvendelse af hjælpemidler?

 

Hvad er en normalvektorer? Jeg har i mine notater kun formlen u=w-v (hvor alle tre bogstaver er vinkler), men jeg ved ikke hvordan jeg skal bruge den, og hvilke tal der skal indsættes?

 

Jeg ved heller ikke, hvordan jeg skal bestemme de tre vinkelspidser, når jeg ikke må bruge hjælpemidler?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man må vel stadig gerne bruge papir og blyant?

Man skal løse ligningssystemet

(x-2)2 + (y-3)2 = 5 ,

2x = y+1 ,

dvs

y = 2x -1 ,

der indsættes i cirklens ligning

(x-2)2 + (2x-4)2 = 5 , eller

5·(x-2)2 = 5

Løs nu denne ligning i x og bestem så y-koordinaterne til skæringspunkterne ved at indsætte i liniens ligning.


Svar #4
24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#3  Haha ja, det må vi vel! :D

Men, vil det sige, at jeg skal isolere x? For nu bliver jeg forvirret..


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja. Skæringspunkternes x-koordinater er jo løsning til ligningen

5·(x-2)2 = 5

som meget let kan løses. Når man har skæringspunkternes x-kooridinater, finder man de tilhørende y-koordinater ved at benytte skæringsliniens ligning.


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er umuligt for os at vide, hvad du har lært eller ikke har lært.

Ud fra en linies hældningskoefficient a bestemmer man let den vinkel α, som linien danner med x-aksen. Vinklen mellem to linier kan så findes som en passende differens mellem de to liniers vinkler med x-aksen.


Svar #7
24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

Okay nu prøver jeg:

5 * (x-2)2 =5

5 * x- 4 = 5

kvadratroden af x2 = kvadratroden af 5/5 - 2

dvs.

x = kvadratroden af -1

Hvor ligger min fejl?


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. marts 2013 af PeterValberg

#7

5(x - 2)2 = 5
5(x2 + 4 - 4x) = 5
5x2 + 20 - 20x = 5
5x2 - 20x + 15 = 0

som er en andengradsligning, der "bare" skal løses....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7, #8

Det er lidt simplere blot at faktorisere ligningen i stedet for at gange alt ud.

5·(x-2)2 = 5 ⇔

(x-2)2 -12 = 0 ⇔

(x-2+1)·(x-2-1) = 0 ⇔

(x-1)·(x-3) = 0

hvoraf man aflæser rødderne.


Svar #10
24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#9 Jamen, jeg skulle jo ikke finde rødderne, men skæringspunktet mellem l og c (linjen og cirklen) ?


Brugbart svar (1)

Svar #11
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Og det fører jo til, at skæringspunkternes x-koordinater er rødder i ligningen

5·(x-2)2 = 5

som man så skal løse for at finde disse skæringspunkters x-koordinater.

 


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. marts 2013 af Krabasken (Slettet)

Lidt at kigge på . . .

:-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Svar #13
24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#11 Nåår på den måde! Havde sjovt nok ikke tænkt på det sådan. Men hvordan aflæser man rødderne egentlig? Og jeg ligger stadigvæk på bar bund, angående opg. b og c. Især c.

 

#12 Tak skal du have! Men jeg må ikke bruge hjælpemidler til denne opgave :( Ellers ville jeg mere end gerne have sat funktionerne ind på lommeregneren og fundet skæringspunkterne :D


Brugbart svar (1)

Svar #14
24. marts 2013 af Krabasken (Slettet)

Det var blot for overblikkets skyld - opgaven regnes stadig med papir og blyant efter de foregående anvisninger :-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #15
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man løser ligningen

(x-1)·(x-3) = 0

ved at benytte nulreglen for et produkt, dvs

x-1 = 0 eller x-3 = 0 .

Vedr. spm b, læs svaret i #6.

Vedr. spm c, læs svaret i #1.


Svar #16
24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#15 Hvad betyder en passende differens?

Så for at løse opg c, bliver jeg nødt til at kende til metoden ved opgave b. Men jeg synes altså at din forklaring i #6 angående løsningen til opg b, er en smule svær at forstå...


Brugbart svar (1)

Svar #17
24. marts 2013 af SuneChr

# 0

Skole- og gymnasieelever, ja og lærerne, er jo særligt begunstiget ved at uge 14 kun indeholder en 4-dages arbejdsuge. Der skulle derfor være en hel dag til at regne en matematikopgave.  L u x u s  !  Matematikkens forunderlige Univers er, ja universel.            - Kun ment i sjov .

God ferie, til dig og hvem der ellers læser med.


Brugbart svar (1)

Svar #18
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#16

For at løse spm c kan man benytte resultatet i spm b, men det er ikke strengt nødvendigt.

I spm b. skal man bestemme vinklen α1 som linien L danner med x-aksen. Hvis dens hældningskoefficient er a1, er

tan(α1) = a1 .

Dernæst bestemmer man vinklen α2 som linien m danner med x-aksen. hvis linien m har hældnignskoefficient a2, gælder der

tan(α2) = a2

Vinklen mellem de to linier er så

u = α1 - α2

 


Svar #19
24. marts 2013 af OnceUponATime (Slettet)

#17 Tak til dig, hahaha :D - og ilm! Jeg ærger mig dog stadigvæk over, at han valgte at sætte afleveringen ind et par timer før jeg skal rejse :P

 

#18 Ja, jeg kender allerede denne formel. Jeg plejer dog bare at kalde den u=w-v (hvilket i sidste ende er det samme). Men det er jo vinklen, som linjen L danner med linjen M, og ikke x-aksen?


Brugbart svar (1)

Svar #20
24. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Vinklen mellem de to linier er jo netop forskellen mellem de vinkler, som linierne hver især danner med x-aksen, hvilket du burde kunne indse ved at lave en lille tegning.


Forrige 1 2 3 Næste

Der er 53 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.