Matematik

bestem tallene a og b

27. marts 2013 af xXjaneXx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle:) håber i kan hjælpe mig?:)

Tabellen viser udviklingen i danskernes gæld til det offentlige. 

Årstal:                            2006        2007       2008      2009      2010

gæld (mia. kr):             50,1          54,8         60,2       65,8        72,1

i en model kan danskernes gæld til det offentlige som funktion af antal år efter 2006 med god tilnærmelse beskrives ved: 

f(x)=b*a^x

hvor f(x) er danskernes gæld til det offentlige (målt i mia. kr), og x er antal år efter 2006.

A) bestem tallene a og b

b) bestem fordoblingstiden for danskernes gæld til det offentlige ifølge modellen

c) bestem det årstal, hvor danskernes gæld til det offentlige ifølge modellen er vokset til 120 mia kr.

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

a.

    lav eksponentiel regression på dine data


Svar #2
27. marts 2013 af xXjaneXx (Slettet)

Jeg er virkelig virkelig dårlig til regression, så hvordan skal det gøres?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2013 af ChemistryIsKey

a)

Lav eksponentiel regression i fx excel

b)

Brug formlen

     T2 = ln(2) / ln(a)

c)

Løs ligningen

     f(x) = 120

:)


Svar #4
27. marts 2013 af xXjaneXx (Slettet)

#3


a)

Lav eksponentiel regression i fx excel

b)

Brug formlen

     T2 = ln(2) / ln(a)

c)

Løs ligningen

     f(x) = 120

:)

Kan du fortælle mig lidt mere om A og B???:)


Brugbart svar (3)

Svar #5
27. marts 2013 af ChemistryIsKey

Her er regressionen :)


Brugbart svar (3)

Svar #6
27. marts 2013 af ChemistryIsKey

Ved regression er følgende funktion fundet

     f(x) = b · ax = 50.09 · 1.095379x

Nu finder du fordoblingskonstanten med den nævnte formel

     T2 = ln(2) / ln(a) = ln(2) / ln(1.095379) = 7.609

Når du skal finde det årstal hvor danskernes gæld var 120 mia kr. løser du ligningen

     f(x) = 120

     50.09 · 1.095379x = 120

     1.095379x = 120 / 50.09

     x = log(120 / 50.09) / log(1.095379) = 9.59

Altså lidt over ni et halvt år efter 2006, så omkring år 2015-2016 :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2016 af Amalie1234324

Hej alle sammen. Hvorfor er det in(2). Er det ikke log(a/b)


Skriv et svar til: bestem tallene a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.