Fysik

Magnetfelter og elektrisk felt

28. marts 2013 af jax1 - Niveau: A-niveau

Mellem to vandrette metalplader er der et homogent elektrisk felt. Afstanden mellem de to plader er 5,0 cm og feltstyrken er 25 kV/m.

a) Beregn spændingsforskellen mellem pladerne.

En tynd vandret stråle af elektroner frembringes af en elektronkanon, hvor de acceleres af en spændingsforskel på 3000 V.

b) Beregn elektronernes fart.

Strålen af elektroner sendes ind i feltet mellem de to ovenfor nævnteplader.

c) Bestem størrelsen af elektronernes acceleration i det elektriske felt.

Ved at tilføje et vandret magnetisk felt vinkelret på bevægelsesretningen kan vi fremstille et hastighedsfilter.

d) Hvor stærkt skal B-feltet være, for at elektronerne passerer gennem de to felter uden afbøjning ?

 

FACIT på 

a) 1250 V

b) 3,25*10^7 m/s

c) 4,40*10^15 m/(s^2)

d) 0,769 mT

 

JEG HAR LØST OPGAVE a) OG b) MEN JEG KAN IKKE FINDE UD AF HVORDAN MAN LØSER c) OG d)


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

c) Benyt, at Coulomb-kraften på en ladning q i et elektrisk felt E er F = q·E , og at F = m·a .

d) B-feltet skal da vælges, så at Lorentzkraften F = qE + qv×B bliver lig med 0 .


Svar #2
28. marts 2013 af jax1

hvad med d) ?


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Se forklaringen i #1.


Svar #4
28. marts 2013 af jax1

nogen der kan lave d) ?


Svar #5
28. marts 2013 af jax1

Tak anders


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Se forklaringen i #1.

Bestem B , så at |v×B| = |E| . Farten v = |v| er beregnet i b), og det elektriske felt |E| er opgivet. Da hastigheden er vinkelret på magnetfeltet B, gælder derfor

|B| = |E|/v = 25kV/m / 3,25·107m/s = 0,769mT


Svar #7
28. marts 2013 af jax1

F = qE + qv×B

hvordan skal jeg krydse 

vxB ?


Brugbart svar (2)

Svar #8
28. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Benyt, at vektorerne er ortogonale på hinanden.


Brugbart svar (2)

Svar #9
28. marts 2013 af mathon


vektorligning
                                                        e • E = -e • v x B

numerisk størrelsesligning
                                                        e • E = e • v • B • sin(90º)

                                                        E =  v • B

                                                        B = E / v = (25·103 V/m) / (3,25·107 m/s) = 0,0007683 Vs/m2 = 0,768 mT
 

                                       


 

 
 

 


Svar #10
28. marts 2013 af jax1

Men det giver 0,0007683 Vs/m2  hvorfor ganges der med 1000 kan i beskrive det ? med tal eller ord ?


Brugbart svar (2)

Svar #11
28. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det giver

B = E / v = (25·103 V/m) / (3,25·107 m/s) = 0,0007692 T = 0,769 mT

Det er her mere bekvemt at angive magnetfeltet i mT (milli-Tesla) i stedet for den ubekvemmere talværdi i T.


Svar #12
28. marts 2013 af jax1

tusind tak drenge  til Mathon, anders11 og peter lind i er bare for seje :D og har været til stor hjælp


Brugbart svar (3)

Svar #13
28. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Andersen11* :D


Skriv et svar til: Magnetfelter og elektrisk felt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.