Matematik

Vektor

02. april 2013 af mimok (Slettet)

Jeg er gået i stå i denne opgave, er der en som vil hjælpe mig på vej?

I et koordinatsystem i planen er givet et punkt P(1,-4) og en vektor a=[2;3]

Bestem en ligning for linjen l, der går gennem P og er parallel med a .


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. april 2013 af peter lind

Brug at tværvektoren til a er normalvektor til linjen


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. april 2013 af PeterValberg

Ligningen for linjen gennem punktet (x0,y0) med normalvektoren n=(a,b)
kan bestemmes som:

a(x - x0) + b(y - y0) = 0

Indsæt det kendte punkt P(1,-4) og brug tværvektoren til vektor a som normalvektor n

 

Vedr. tværvektor: [ LINK ]

Givet vektoren a=(a1,a2) er tværvektoren â=(-a2,a1)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Udnyt at vektor a er en retningsvektor for parameterfremstillingen til din linje og punktet P er et vilkårligt punkt på linjen:

(x , y) = (x, y0) + t · (r1 , r2)

(x , y) = (1, -4) + t · (2 , 3)

Omskriv parameterfremstillingen til linjens ligning ved brug af følgende generelle ligning for linjen:

a · (x - x0) + b · (y - y0) = 0   , hvor (a . b) er normalvektoren til linjen og (x, y0) er et vilkårligt punkt.

Bestem normalvektoren n som tværvektoren til linjens retningsvektor; dvs.

n = (a , b) = (-r2 , r1) = (-3 , 2)

Indsæt i den generelle ligning:

- 3 · (x - 1) + 2 · (y - (-4)) = 0 ⇔
- 3·x + 3 + 2·y + 8 = 0            ⇔
2·y = 3·x - 11                         ⇔
y = (3/2)·x - (11/2)


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.