Fysik

Varmemængde.. ??

07. april 2013 af Wihi (Slettet)

 

Du skal lave en portion iste. Hertil anvender du 600 g te med temperaturen   og 400 g isterninger med temperaturen  .

a. Beregn den varmemængde, teen skal afgive for at blive afkølet til  . Antag, at te har den samme specifikke varmekapacitet som vand.

b. Beregn den varmemængde, der skal tilføres alle isterningerne for at smelte dem.

c. Hvad bliver teens sluttemperatur? Antag, at der ikke sker varmeudveksling med omgivelserne.
d. Beregn massen af den smeltede is.

 

Formlen for varmemængde: Q= C*m* (T2-T1?).. men jeg ved ikke hvordan jeg skal anvende den i opgaven? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt den opgivne formel. Når 600 g te afkøles, er m = 0,600kg . Indsæt værdierne for T1 og T2 .

Benyt værdien for smeltevarmen for is til at beregne varmemængden i b.

Den varmemængde, som teen afgiver benyttes både til at smelte isen, og til at opvarme den smeltede is som vand fra 0 C til fællestemperaturen.

Hænger spm. d sammen med resten af opgaven?


Svar #2
07. april 2013 af Wihi (Slettet)

a. 

Q=0,600 kg⋅4,2 kJ/(K⋅kg)⋅(0-50)= -126 J 

 Ja det sidste spørgsmål hænger med resten af opgaven. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Kun du selv kender de temperaturer, Der omtales i opgaven. Hvis teen afkøles fra 50 C til 0 C, er ΔT = 50K. Resultatet bliver vel 126 kJ.


Svar #4
07. april 2013 af Wihi (Slettet)

okay.. Nu hvor den tilførte varmemængde Q er positiv betyder det, at der ikke afgives varme til omgivelserne. ..?

vil du ikke forklare hvordan jeg skal løse opg. b .. den er svær at regne ud? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den varmemængde, der skal tilføres for smelte isen er

Qis = mis · Lis

hvor mis er massen af isen, og Lis er den specifikke smeltevarme for is.


Svar #6
07. april 2013 af Wihi (Slettet)

Q=126 J⋅334 J/kg= 42084 J


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er da noget vrøvl. Hvad er isens masse?

Smeltevarmen for is er Lis = 334 kJ/kg .


Svar #8
07. april 2013 af Wihi (Slettet)

hov .. upps.. 

Massen af isen er 0,4 kg. 

Q=0,4 kg⋅334 KJ/kg=133,6 KJ

 


Brugbart svar (2)

Svar #9
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ikke 133,6 KJ, men 133,6 kJ.

Vær mere omhyggelig med enheder og præfikser.


Svar #10
07. april 2013 af Wihi (Slettet)

Okay, tak. Det er virkelig dejligt med din hjælp :D 


Skriv et svar til: Varmemængde.. ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.