Fysik

Termodynamik

12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Hej

Vil du være sød og hjælpe mig med følgende opgave:

En time før kommer du 1.0 L vand ved 10 grader i bakker til isterninger og placerer disse i fryseren. I brugervejledningen til din fryser står, at den har en effektfaktor K = 5.5 og at effekten som fryseren kræver, er P = 550 W. Du regner med at 10% af denne effekt bruges til at lave dine isterninger.


a) Hvor meget varme skal der trækkes ud af vandet for at få isterninger ved 0 grader.

b) Bliver isterningerne klar til starten af din reception?

Altså jeg ved godt jeg skal finde Q i a men ved ikke hvilke lede jeg skal have med?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2013 af peter lind

Du skal bruge den varmeenergi, der fjernes fra vandet får at få det ned til 0 grader. Dette er m*c*ΔT, hvor m er massen, c er den specifikke varmefylde for vand og ΔT er temperaturfaldet.

Detsuden skal der ledes varme væk for at vandet ved 0 grader kan omdannes til is. Dette er m*L, hvor L er den specifikke smeltevarme for is


Svar #2
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

så det bliver

1 L er det ikke 1 kg?

Q=m*c*ΔT-m*L=1 kg * 4190 J/(kg*k) * (0-20)K - 1 kg * 334*10^3 J/kg

passer dette?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2013 af peter lind

L er ikke 1 kg og det bruger du jo heller ikke nedenunder.

I opgaven skriver du at vandet skal køles ned fra 10 grader; men du bruger 20 grader i beregningerne.

Der spørges om hvor meget, der skal ledes væk. Så skal du skifte forteg på leddene.


Svar #4
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Når haha :D kiggede imens på en anden opgave.

hvor meget er så 1 L i gram?

Q=m*c*ΔT-m*L=-0.01 kg * 4190 J/(kg*k) * (0-10)K + 0.01 kg * 334*10^3 J/kg

passer det nu ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Massen af 1 L vand kan regnes til 1,0 kg her. Begge led skal regnes som positive.


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2013 af peter lind

I #1 brugte jeg L som navn for den specifikke smeltevarme for is. Når du så svarer med at spørge om L er 1 kg er dette forkert. Formentlig har du ment at 1 liter vand vejer 1 kg. Hvis det er det du har ment er det rigtigt


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2013 af peter lind

#5 I #4 står der i det første led  0-10 = -10 grader så begge led bliver positive


Svar #8
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Q=m*c*ΔT-m*L= -1 kg * 4190 J/(kg*k) * (0-10)K - 1 kg * 334*10^3 J/kg = - 292100 J

Nu jeg forvirret da varmen frigives burde Q ikke være negativt?

 


Svar #9
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Nej undskyld det bliver 375,9 kJ?

 

Har I nogle forslag til b) jeg tænkte på at benytte mig at følgende formel:

K=H*t / P*t?

eller:

K=Q_kold / W

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. april 2013 af peter lind

I tiden t fjerns der energien k*P*t  hvor k er effektiviteten, P er effekten. Der skulle gerne fjernes så meget energi at al vandet er blevet til is


Svar #11
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Men hvordan skal jeg regne det ud ?

alså bevise med tal at det passer?


Svar #12
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Q = K*P*t  =>  t = Q / (K*P) 

t = 375,9 KJ / (5.5 * 550 * 0.1) = 1242.64 s

t = 1242.64 s / 60 = 20 min

Så ja det vil blive til is, under 1 time :)

Passer dette? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. april 2013 af peter lind

Hvad er det underlige tal på 5,5 der dukker op i nævneren i anden linje ?


Svar #14
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Det effektfaktor K


Svar #15
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Hvis #12 ikke passer, hvordan regner man så opgaven for at kunne bevise at det kan bliver til is under 1 time?


Brugbart svar (1)

Svar #16
12. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Den samlede energi, der skal benyttes til at fryse vandet til isterninger ved 0C er

Q = m·cvand·ΔT + m·Lis

    = 1,0kg·4,186kJ/(kg·K)·10K + 1,0kg·334kJ/kg = 348kJ


Svar #17
12. april 2013 af AFG-Z (Slettet)

Andersen11 ved du om min opgave b i svar #12 er rigtig lavet?

På forhånd tak :)


Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.