Fysik

Cirkelbevægelse

12. april 2013 af Zeifox (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Hej

Jeg har et spørgsmål ang. en opgave i min aflevering. 

Hvis jeg slyger en spand rundet i en jævn cirkelbevægelse, hvad skal farten da mindst være for at vandet bliver i spanden hele vejen rundt? 
Jeg kender kun min radius som er 1,2 m

I behøves ikke lave opgaven, men blot hjælpe mig på vej.

Mvh.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2013 af peter lind

Farten skal være så stor at spanden leverer den nødvendige centrepetalkraft


Svar #2
12. april 2013 af Zeifox (Slettet)

Ja, den er jeg med på, men mangler man ikke nogle oplysninger idet  Fx = (m • v2) / r ? 
Vi kender jo kun radius?

Eller skal farten blot være større en tyngdeaccelartionen idet tyngeaccelerationen vel er = centrepetalkraften?

I så fald er del bare at løse: v2/R = 9.82 med hensyn til v? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2013 af peter lind

Hvis den bevæger sig i en lodret cirkel skal den i toppen være stor nok til at overvinde tyngdeaccllerationen.


Svar #4
12. april 2013 af Zeifox (Slettet)

Så solve (v2/1,2 = 9.82,v) 

v = 3.4 m/s eller 12,4 km/h?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2013 af hesch (Slettet)

Hvis du forestiller dig et x,y-koordinatsystem, der står vinkelret på rotationsaksen, finder du koordinaterne til spandens position som:

P(x,y) = R*( cos(ωt), sin(ωt) )

Hastigheden finder du ved differentiation af P(x,y):

V(x,y) = R*ω*( -sin(ωt), cos(ωt) )

Accelerationen finder du ved differentiation af V(x,y):

A(x,y) = R*ω2*( -cos(ωt), -sin(ωt) )

Adderer man accelerationerne i x-  og y-retningen vektorielt finder man  den absolutte størrelse af accelerationen. Det vises let:

abs(A) = R * ω2.

Svinger du spanden i lodret plan, skal abs(A) > 9,82m/s2


Skriv et svar til: Cirkelbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.