Fysik

Gitterligningen - He-Ne laser

16. april 2013 af sabrina1804 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Sidder med følgende opgave:

Lyset fra en He-Ne laser sendes gennem et gitter med 600 ridser pr. mm og hen mod en skærm, hvor der dannes et antal pletter.

a) hvad er gitterkonstanten i meter?

b) hvor stor en vinkel afbøjer gitteret lyset? (første orden dvs. for den første plet på hver side)

 

(Ved godt der allerede er andre som har spurgt om svar på det samme, men har set dem igennem og jeg er ikke med på hvad de gør.)

   Har regnet a) til 0,00167 mm ( 1/600 spalter/mm = 0,00167 mm ) men hænger fast ved hvordan jeg får det til m. Kan se i facit listen at de skal give 1,67*10-6 m, men lige meget hvordan jeg regner det for jeg ikke det samme -.-

   Til b) har jeg ligningen SinV = λ / d, har ikke problemmer med at forstå ligningen, men igen er problemet at slut resultatet bliver helt hen i vejret.

Så er der nogen som kan forklare mig hvordan de skal regnes? Meget gerne forklaret godt i detaljer, det nytter jo ikke bare at få svaret uden at forstå hvordan man når frem til det :)

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2013 af mathon

a)

                       d = (1 mm) / 600 = (10-3 m) / 600 = (10-5 m) • (1/6) = 0,16667·10-5 m = 1,6667·10-6 m

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2013 af mathon

b)
                            Du opgiver ikke He-Ne-laserlysets bølgelængde.

 

                             d • sin(θn) = n • λ

                             θn = sin-1((n • λ)/d)

                   θ1 = sin-1(λ/d)

                            


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2013 af mathon

He-Ne-laserlysets bølgeklængde = 633 nm

 

                   θ1 = sin-1((633 nm)/ (1,6667·10-6 m))  =  sin-1((633 nm)/ (1666,7 nm)) = 22,32º


Svar #4
16. april 2013 af sabrina1804 (Slettet)

Kan godt se hvordan det hænger sammen, men i a) hvor får du så 10-3 m og 10-5 fra ? Det er der jeg falder af. Det samme med sin-1 og 10-6  i b), kan ikke se hvor de kommer fra. 

Og grunden til jeg ikke opgav He-Ne lysets bølgelængde er fordi den ikke er opgivet i opgeaven -.-' har læst hele kapitlet (i 'vejen til fysik c') igennem, men kunne ikke finde det nogen steder... 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2013 af mathon

se
http://en.wikipedia.org/wiki/Helium%E2%80%93neon_laser

lidt nede:

The best known and most widely used HeNe laser operates at a wavelength of 632.8 nm.

 

Omregning af mm til m og potensomskrivning er folkeskolestof.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2013 af mathon

       
                           1 mm = 10-3 m = 0,001 m

                            1m = 109 nm

                 
                            sin-1(x) = arcsin(x)


Skriv et svar til: Gitterligningen - He-Ne laser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.