Matematik

Vektor i rummet

20. april 2013 af halilkøse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem de punkter på m, der har afstanden 4 til α

planens ligning er: 2x - 2y + z - 6 = 0

linjen m går gennem punktet: P(9,5,4) og Q(2,1,0)

Hvad gør jeg? 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Opstil en parameterfremstillig for linien m gennem de to punkter P og Q. Indsæt et parametriseret punkt på m i afstandsformlen for afstanden fra et punkt til planen α , sæt afstanden lig med 4 og løs med hensyn til parameterværdien t.


Svar #2
20. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Kan du sætte værdierne ind i afstandsformlem,

 

Opgaven driller mig


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvorfor viser du ikke, hvad du selv har gjort?


Svar #4
20. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Opstilling af parameterfremstilling for m, som går gennem P og Q.

 

retningsvektor = QP = (9-2 ; 5-1 ; 4-0) = (7,4,4)
P(9,5,4)
Q(2,1,0)
planens ligning: 2x-2y+z-6=0

 

(x,y,z) = (x0,y0,z0 ) + t*(r1,r2,r3)

           = (2,1,0) + t * (7,4,4)

x = 2+7t    y = 1+4t    z = 0+4t

 2(2+7t)-2(1+4t)+1(0+4t)-6=0

t = 2/5


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal finde de punkter på linien, hvis afstand til planen er lig med 4. Afstanden fra et punkt S(x0,y0,z0) til planen α med ligningen

ax + by + cz + d = 0 er

D(S,α) = |ax0 + by0 + cz0 + d| / √(a2 + b2 + c2) ,

så derfor skal man løse ligningen

|2·(2+7t) -2·(1+4t) + 1·4t -6|/3 = 4, dvs

|10t -4| = 12 .

Der er to løsninger.


Svar #6
20. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Jeg er med på udregningerne, og at der skal være to løsninger.

Men hvordan indsættes værdierne i afstandsformlen?

t = 8/5

 


Svar #7
20. april 2013 af halilkøse (Slettet)

x = 2+7*8/5    y = 1+4*8/5    z = 0+4*8/5

   = 66/5             =  37/5            =  32/5

Det må være løsning til den ene (66/5 , 37/5 , 32/5) 


Svar #8
20. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Hvad med løsning til den anden?

 


Svar #9
20. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Den anden løsning er:

t = -8/10

x = 2+7*-8/10    y = 1+4*-8/10   z = 0+4*-8/10

   = -18/10             = -11/5               = -16/5

 

 

ENDELIGT :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det er den korrekte parameterværdi for den anden løsning. x-værdien er dog ikke regnet rigtigt.

x = 2 + 7·(-8/10) = (20 -56)/10 = -36/10 = -18/5 .


Svar #11
21. april 2013 af halilkøse (Slettet)

Hov, det har bare været et tastefejl.

Mange tak for hjælpen, det har været et stort hjælp.

Pas godt på dig selv.


Skriv et svar til: Vektor i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.