Fysik

Brændværdi

23. april 2013 af Kurtis1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et mellemstort kraftværk leverer 1000 MW elektrisk energi med en nyttevirkning på 50%

Jeg har i opgave a regnet frem til at kraftværket leverer 1.57788*1016 J på et år.

 b) Hvor meget kul med brændværdien 27.2 MJ/kg afbrænder værket på et år?

 

Jeg har aldrig hørt om brændværdi, og har ingen anelse. Jeg prøvede med  1.57788*106/ 27.2 = x

 

Er dette helt forkert eller findes der en formel?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2013 af hesch (Slettet)

Du har divideret med 2, ved beregning af leveret elektrisk energi pr. år, sikkert grundet nyttevirkning = 50%.

Det skal du ikke gøre, for opgaven oplyser jo en elektrisk effekt på 1000MW, og i denne effekt er nyttevirkningen indregnet. Ved afbrænding af kul forsynes elværket med 2000MW.

Kulforbrug = Energi / brændværdi 


Svar #2
23. april 2013 af Kurtis1 (Slettet)

Tak men jeg er lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre anderledes? Kan du uddybe hvad jeg skal gøre


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. april 2013 af hesch (Slettet)

Antal sekunder på et år ≈ 3163 s.

El-energi på et år = Effekt * tid = 1000MW * 3163s = 3,1554 * 1016 J

Kul-energi på et år = El-energi * 2 = 6,3109 * 1016 J          ( virkningsgrad = 50% )

Kulforbrug på et år = Kul-energi / brændværdi = ( 6,3109 * 1016 J ) / ( 27,2*106 J / kg )


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2013 af mathon

hvis kraftværket hvert sekund på et år leverer 1000 MW,
leverer det
                                Eår = (
109 W) • (3,15569·107 s) = 3,15569·1016 J = 3,15569·1010 MJ
og afbrænder
                                2 • (3,15569·1010 MJ) / (27.2 MJ/kg) = 1,16018·109 kg = 1,16018 Mton kul
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2013 af hesch (Slettet)

#4:  Begynder du nu også at dividere med 2 ?    :)

Sidste udregning giver altså  2,32*109 kg    ( = 2,32 Mton )


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2013 af mathon

Ja tastfejl

                               2 • (3,15569·1010 MJ) / (27.2 MJ/kg) = 2,32036·109 kg = 2,32036 Mton kul


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. april 2013 af hesch (Slettet)

#2:   Du nøler lidt  ?


Svar #8
23. april 2013 af Kurtis1 (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Jeg er dog stadig i tvivl om hvorfor der ganges med 2? Du skriver at det er fordi der er en elektrisk effekt på 1000 MW ... Kan du uddybe dette for mig? Værdsætter din tid.


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. april 2013 af hesch (Slettet)

Virkningsgrad  = 0,50

Denne defineres ved  ( Brugbart output ) / ( investeret input ).

Derfor kan du skrive:

1000MW / input = 0,50  ⇒

Input = 1000MW / 0,50   ⇒

Input = 2 * 1000MW

 

Eller sagt på en anden måde:

2000MW * 0,50 = 1000MW


Skriv et svar til: Brændværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.