Fysik

Et kernekraftværk

24. april 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.
Jeg har fået denne opgave i en aflevering, men vil gerne have hjælp til den, da jeg ikke finder atomkerne nemt!

I denne øvelse ser vi på et kernekraftværk, som producerer energi i fissionsprocesser af typen:

01n + 92235U -->  3689Kr + 56144Ba + 3 01n

a) find de indgående kernes atommasser og beregn den samlede masseenergi i begyndelses- og i sluttilstanden.

b) Beregn massetabet i processen..

c) Beregn den frigjorte energi i én proces. Angiv resultatet i J.

d) antag, at kraftværket leverer en gennemsnitlig effekt på 1000 MW. Beregn den samlede energi produceret på vækst i løbet af 1 år.

e) Beregn det samlede antal fissioner på værket i løbet af 1 år.

f) Hvor mange kg 92235U forbruger kraftværket på 1 år?

 

Jeg har sat og kigget i min databog, men kan ikke helt se hvor atommasserne i opgave a er :-/ Er der nogle der kan hjælpe mig med at fortælle mig hvad de er?

Mvh. Signe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2013 af mette48 (Slettet)

Tja ca 15 min før du gav op.

4 emner på ½ time.

Du er ikke særlig grundig, det er derfor du har pronlemer.

Jeg har ikke en databog som din (min er for 9.klasse og fra 90erne)

Hvis du nu er grundig med at læse (ikke bare kigge) i databogen er der sikkert en beskrivelse af, hvor du finder atommassen ellern kan du se i enaf de tidligere tråde her, hvordan den beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2013 af mathon

masser / u

                    01n                      92235U                   3689Kr                    56144Ba   

          1,008665             235,043924          88,917640            143,922840

 

 masse/energiækvivalens

                                                          1 u  ≡  9,314942·108 eV


Svar #3
24. april 2013 af zuku (Slettet)

#2 Tak mathon, dejligt med lidt postiv respons inde fra denne side. Jeg vil lige prøve at se om jeg kan finde dem i min databog, nu når jeg kender resultaterne :-)


Brugbart svar (2)

Svar #4
24. april 2013 af mathon

           begyndelsestilstand                               sluttilstand

          01n + 92235U                                  3689Kr + 56144Ba + 3 01n

             236,052589 u                                       235,866475 u


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. april 2013 af mathon

b)

              massetab
                                     |
Δm | = | 235,866475 - 236,052589 | u = 0,186114 u

       


Brugbart svar (2)

Svar #6
24. april 2013 af mathon

c)

                  frigjort energi pr. proces

                                  E = (0,186114 u) • (9,314942·108 eV/u) = 1,73364·108 eV

                                  E = (1,73364·108 eV) • (1,60218·10-19 J/eV) = 2,77760·10-11 J


Brugbart svar (2)

Svar #7
24. april 2013 af mathon

d)

          Værkets samlede årsenergi:

                             Eår = P • t = (109 W) • ((365,25 døgn) • (24 h/døgn)) = 8,766·1012 Wh = 8,766 TWh =

                                                                                                                                         3,15576·1016 J


Brugbart svar (2)

Svar #8
24. april 2013 af mathon

e)

                 det samlede antal årsfissioner:

                             Når = (3,15576·1016 J) / (2,77760·10-11 J/fission) = 1,13615·1027 årlige fissioner


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2013 af mathon

f)

                  kraftværkets årsforbrug af 235U

                                             mår = (1,13615·1027) • (235,043924 u) = 2,67048·1029 u

                                             mår = (2,67048·1029 u)  (1,66054·10-27 kg/u) = 443,443 kg


Svar #10
24. april 2013 af zuku (Slettet)

Hej Mathon. Er du sikker på at uran har en atommasse på 235,043924? Når jeg kigger i min databog er det tætteste jeg finder 92U=238,02891 g/mol? :-) Det er det eneste der står - hvilket jeg synes er ret underligt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2013 af mathon

  
                                  Du har slået den forkerte isotop op 92238U i stedet for 92235U.


Svar #12
25. april 2013 af zuku (Slettet)

Det er bare den eneste 92U, som der er?

Brugbart svar (1)

Svar #13
25. april 2013 af mathon

 

           Du skal ikke slå op i Det Periodiske System
men
           i en nuklid-tabel.


Brugbart svar (0)

Svar #14
01. november 2018 af navinshan (Slettet)

mathon, hvordan finder du tallene i opgave e og f?

Edit: fandt ud af det, tak for hjælpen


Skriv et svar til: Et kernekraftværk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.