Matematik

RED MIG!!!! PLEASE!

17. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)
Hej
En eller anden her der kan hjælpe mig med disse opgaver?? Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal begynd med at gøre…jeg kan bare ikke det her. Please hjælp…

Den 1. opgave hedder:
Der slipper gas ud af en kugleformet ballon med hastigheden 900 cm3/s . På et vist tidspunkt er radius 360 cm. Med hvilken hastighed aftager ballonens overflade til dette tidspunkt?

Den 2. opgave:
En kugles radius r øges med 0,1%. Bestem med tilnærmelse den tilsvarende forøgelse (i %) af rumfanget V(r)
(vink:udnyt, at V´(r) = DV/Dr )

HjÆÆÆLP!!!

Jeg vil være jer meget taknemmelig for hjælpen…

Svar #1
17. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

hov...der hvor der står DV/Dr..der skal altså være det der trekant tegn..
Og så skal der står cm^3/s, istedet for det der står derop...undskyld..håber i vil hjælpe mig trods disse fejl:)

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. oktober 2003 af Brian (Slettet)

Lad os koncentrere os om opgave 1 til en start.

Jeg har fået, arealet aftager med 5cm^2/s.

Men det er ikke hlet let at forklare, og det vil næsten være snyd blot at vise dig hvad jeg har gjort. For at trimme min forklaring må jeg vide hvilket trin du er på. Kan du differentiere sammensatte funktioner?

Svar #3
18. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

øhh...nej det tror jeg ikke..:(

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2003 af Brian (Slettet)

Hm! Så er det en ret svær opgave, så vidt jeg kan bedømme. Hvilket klassetrin er vi på her?

Svar #5
18. oktober 2003 af SP anonym (Slettet)

2.g

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. oktober 2003 af Brian (Slettet)

Okay, så må jeg regne med at vi kan differentiere, eller i hvert fald er ved at lære det :-). Og nu ingen panik!

Jeg regner med at det som gør opgaven svær er du - udover at skulle lave noget matematik midt i opgaven - også SELV skal stille "stykket" op ud fra de oplysninger du har fået, så det vil jeg koncentrere mig om.

Her er et forslag: Hvis en kugles radius er r, er dens volumen V og dens areal A givet ved disse formler, som kan slås op:

V = (4/3)*pi*r^3
A = 4*pi*r^2

Du har en oplysning om V og skal regne noget ud om A. Derfor ville jeg isolere r ud fra V og sætte dette ind i formlen for A således, at jeg får udtryk A ved V; jeg får

r = ( (3/(4*pi))*V )^(1/3)

og dermed

A = 4*pi*( (3/(4*pi))*V )^(2/3)

Det er vigtigt at du regner dette efter!

Både areal A og volumen V kan opfattes som funktioner af tiden t, så ligningen bliver til

A(t) = 4*pi*( (3/(4*pi))*V(t) )^(2/3)

Denne ligning differentieres m.h.t. t - herefter er der en hel masse der går ud med hinanden - tjek selv efter, om du ikke kan få det til at ende med

A'(t) = (2/r)*V'(t)

når du bruger formelen for V udtrykt ved r en gang til.

Og både r og V'(t) har jeg fået oplyst!

Btw - er dette ikke urimeligt kompliceret i 2. g??? Dette er den simpleste udredning jeg har kunne lave, jeg har en mistanke om at der må være noget endnu neklere, som jeg bare ikke har fået øje på. Any suggestions?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. oktober 2003 af 404error (Slettet)

Lidt nemmere - bestem først

A'=8*pi*r*r'

samt

V'=4*pi*r^2*r'

Så følger at

A'/V'=2/r => A'=(2V')/r.

Hvorvidt det er nemmere at indse, ved jeg ikke. Dog er det som oftest en fordel at se på forhold fremfor absolutte størrelser når det er noget med areal/omkreds på cirkler, og tilsvarende for kugler.

Skriv et svar til: RED MIG!!!! PLEASE!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.