Matematik

andengradspolynomium

24. april 2013 af Massou (Slettet) - Niveau: B-niveau

Grafen for et andengradspolynomium p(x) = ax^2+bx+c har toppunkt i 3. kvadrant og skærer 2.-aksen i punktet (0,6)

a) Hvad kan der sluttes om fortegnene for konstanterne a,b,c  og diskriminanten alene ud fra ovenstående oplysninger.

Det vides desuden at polynomiets mindste rod er  = −6 og toppunktets andenkoordinat er -2

b) Bestem konstanterne a,b og c og polynomiets anden rod


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2013 af JG0005 (Slettet)

Til opgave a ved du at grafen er "glade" og derfor må a være positiv. fortegn til b kan du finde ved at kigge på toppunktsformel: -b/2*a. idet toppunktet lægger i 3 kvadrant må det betyde at b er positiv. c-værdien er skæringspunktet i y-asken, du ved at grafen skærer i 2-aksen i punktet (0,6), altså må c være =6 og dermed positiv..

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 1

Super, JG0005

- MEN HVORFOR?

Det tror jeg godt trådstarter kunne tænke sig at forstå . . .


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2013 af Stats

Grafen for et andengradspolynomium p(x) = ax^2+bx+c har toppunkt i 3. kvadrant og skærer 2.-aksen i punktet (0,6)

a) Hvad kan der sluttes om fortegnene for konstanterne a,b,c  og diskriminanten alene ud fra ovenstående oplysninger.

a=positiv. Dette kan forklares ud fra at toppunktet ligger i tredje kvadrant, og c=6

b=positiv. Dette kan som du selv siger, tages ud fra toppunktsformlen: Tx=-b/(2a). Tredje kvadrant ligge i en x-koordinat som er negativ. Derfor skal toppunksformlen for x-koordinaten også være negativ. Hvis vi indsætter en positiv værdi af b. Tx=-(b)/(2a) vil Tx have negativt fortegn. Samtidig ser vi Tx=-(-b)/(2a)=b/(2a) er positiv.

c=positiv. Dette kan forklares ved at skæringen med 2. aksen er positiv.

Din konklusion herpå er rigtig..

 

Det vides desuden at polynomiets mindste rod er  = −6 og toppunktets andenkoordinat er -2

b) Bestem konstanterne a,b og c og polynomiets anden rod.

To ligninger med to ubekendte:

-d/(4a)=-2

(-b+√d)/(2a)=-6

dvs

(i)           (-(b2-4a·6))/(4a)=-2

(ii)         (-b+√(b2-4a·6))/(2a)=-6

Du vil her få to sæt værdier: a=? og b=? eller a=? og b=?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

De givne oplysninger er:

skæring med y-aksen i (0,6), hvilket giver c = 6 .

Den mindste rod er -6, toppunktet ligger i 3. hvadrant, og toppunktets y-koordinat er yT = -2 .

Kald den anden rod for r. Da har vi

f(x) = a·(x+6)·(x-r) = a·(x2 +(6-r)x -6r) .

Heraf ses, at c = -6ar = 6 , så    ar = -1 .

Toppunktets x-koordinat xT ligger midt mellem de to rødder, så

xT = (-6+r)/2

og derfor har vi

f(xT) = a·((-6+r)/2+6)·((-6+r)/2-r) = a·(r/2 +3)·(-3-r/2) = -a·(r/2 +3)2 = -2 , dvs

a = 2 / (r/2 +3)2 .

Da r > -6, er r/2 > -3 , og dermed er r/2 + 3 > 0 , så a > 0 , og r < 0 . Vi har nu

-a = 1/r og dermed

(r/2 +3)2 = -2r , så r må opfylde 2.-gradsligningen

r2/4 +5r +9 = 0 , eller

r2 +20r +36 = 0 ,

med rødderne r = (-20 ±16)/2 = -10 ±8 , dvs r = -18 eller r = -2 . Da polynomiets mindste rod er -6, kan vi kun benytte r = -2 . Dermed er a = 1/2 , og polynomiet er

f(x) = (1/2)·(x+6)·(x+2) = (1/2)·x2 +4x +6

Der er kun een løsning på opgaven.


Skriv et svar til: andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.