Fysik

Andromeda galaksen

25. april 2013 af LillePrins (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er i tvivl om nedenstående spørgsmål.

Et detaljeret spektrum af Andromeda-galaksen viser to absorptionslinjer ved 392,96 nm og 396,44 nm. Nogle af de mest typiske absorptionslinjer i galaksespektre er to calciumlinjer med betegnelserne CaII K og CaII H, og derfor er det nærliggende at fortolke de observerede linjer som CaII K og CaII H. Laboratoriebølgelængderne for de to absorptionslinjer er λCaII K=393,37nm og λCaII H=396,85nm
a) Beregn z for Andromeda-galaksen.
b) Beregn Andromeda-galaksens hastighed i forhold til os.
c) Hvornår vil Mælkevejen og Andromeda-galaksen ramme hinanden, hvis hastigheden forbliver konstant?

 

Jeg går ud fra at jeg skal bruge Z = (λobs-λ)/ λ i a, og V = z*c i b. 
Men hvad skal jeg gøre i c? 

 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Da der er tale om en blåforskydning, har Andromeda-galaksen en hastighed, der er rettet mod os i synsliniens retning. Hvis man kender afstanden til galaksen, kan man beregne, hvor lang tid det vil tage at bevæge sig denne afstand med den konstante hastighed.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2013 af hesch (Slettet)

Afstand = hastighed * tid.   ( Løs mht. tid )


Svar #3
25. april 2013 af LillePrins (Slettet)

Tusind tak for begge jeres svar :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2017 af moha2206 (Slettet)

hvilken formel har du brugt til at løse opgave c ? 


Skriv et svar til: Andromeda galaksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.