Matematik

Funktionsfølge uniform konvergens

29. april 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg forstår ikke, at min bog siger, at følgen {nxn(1-x)} konvergerer punktvis mod 0. Hvordan er det muligt?

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ved punktvis konvergens holder man x fast og betragter talfølgen {fn(x)} . For at undersøge den punktvise konvergens for x ∈ ]0;1[ , ser man på 

limn→∞ (n·xn·(1-x)) ,

og her er det, at bogen betragter funktionen h(x) = x·ax·(1-a) = x·ex·ln(a)·(1-a) , hvor 0 < a < 1.


Svar #2
29. april 2013 af DelFerro (Slettet)

#1

Ja. For at komme frem til vise om den konvergerer uniformt på det angivet interval A, gælder dA(f, fn) = 0 for n → ∞. Til at starte med, vil jeg finde f, sådan at fn konvergerer punktvis mod f på A, altså fn → f for n → ∞. Nu vil jeg gerne vide, hvordan denne bog forklarer, at (med dit eksempel) h(x) → 0 for x → ∞. Hvordan viser man det? Jeg forstår ikke bogens forklaring om den går mod nul." 

(Bemærk, at bogen til sidst siger, den ikke konvergerer uniformt - og det har jeg forstået. Jeg vil kun forstå den ønskede forklaring.)


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den bruger l'Hopital's regel.

limn→∞ (n·xn) = lim (n / x-n) = lim(n/e-n·ln(x))

og så ser man på den afledede af tælleren n og nævneren e-n·ln(x) 

Tælleren differentieret (mht. n) = 1

Nævneren differentieret -ln(x)·e-n·ln(x) = -ln(x) / x, så

limn→∞ (n·xn) = limn→∞ (-xn / ln(x)) = 0 , når 0 < x < 1.


Svar #4
29. april 2013 af DelFerro (Slettet)

#3

Jeg har to spg:

Hvorfor skal man fokusere på udtrykket nxn, men ikke hele udtryk nxn(1-x)?

Hvordan kan det være, at limn→∞ (-xn / ln(x)) = 0 ? Er det fordi, at -xn → 0 for n →∞?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Faktoren (1-x) er jo en konstant i intervallet ]0;1[ , når x selv er i dette interval. Den har ingen indflydelse på konvergensen.

Man benytter l'Hopital. For at undersøge en funktion f(x) / g(x) for x → ∞ , hvor både f(x) og g(x) går mod 0 eller uendelig, kan man benytte, at f(k)(x) / g(k)(x) har samme konvergensforhold.

Ja, xn → 0 for n → ∞ , når 0 < x < 1.


Svar #6
01. maj 2013 af DelFerro (Slettet)

Hvis man undersøger om den konvergerer uniformt,

gælder der d[0,1](f, fn) → 0 for n → ∞. 

Jeg finder altså afstanden d[0,1](f, fn) = |f - fn| = |0 - fn|.

Her står i bogen, at man skal finde den maksimale værdi for fn ved at løse ligningen fn' = 0 ⇒ x = n/(n+1), så fn(n/(n+1)) = (n/(n+1))n+1→ e-1 for n  → ∞. Altså konvergerer den ikke uniformt.

Men når jeg læser sådan en fremgangsmåde, kan jeg ingen steder se "d[0,1](f, fn) → 0 for n → ∞"-forklaringen, men at den kun nævner "fn(n/(n+1)) → e-1 for n  → ∞"-forklaring.

Eller er det helt det samme, for |0 - fn(n/(n+1))| = fn(n/(n+1)) → e-1 for n  → ∞?


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Konklusionen er jo, at konvergensen ikke er uniform, og derfor gælder der ikke 

"d[0,1](f, fn) → 0 for n → ∞"


Skriv et svar til: Funktionsfølge uniform konvergens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.