Fysik

medicinske undersøgelser

30. april 2013 af denflittige (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen, der kan give mig nogle hints til hvordan jeg skal lave denne opgave?

I nogle medicinske undersøgelser bruger man det radioaktive nuklid (_8^15)O. Dannelsen af (_8^15)O sker ved at beskyde (_7^15)N med energirige protoner, som fås fra en såkaldt cyklotron.

a) Opskriv reaktionsskemaet for protonindfangningen i (_7^15)N og forklar, hvilken anden partikel der dannes ved reaktionen.

En cyklotron består af to halvcirkelformede metalbeholdere, som er adskilt af et lille gab. Protonerne starter i cyklotronens midte, hvorfra de sendes ind i en af metalbeholderne. Et homogent magnetfelt bevirker, at protonerne bevæger sig i halvcirkelbaner inde i metalbeholderen. Hver gang protonerne passerer gabet, accelereres de af et spændingsfald. Den øgede fart betyder, at hver ny halvcirkelbane får større radius. Efter gennemløb af et vist antal halvcirkelbaner bliver radius så stor, at protonerne forlader cyklotronen.

I en bestemt cyklotron er den kinetiske energi af hver proton 50 keV i den første halvcirkelbane. Hver gang protonerne passerer gabet, accelereres de af spændingsfaldet 95 kV.

b) Beregn den kinetiske energi af en proton, som har bevæget sig 30 hele omgange efter den første halvcirkelbane.

Når protonerne forlader cyklotronen, er deres fart 5,6 ? 107 m/s. Radius i den sidste halvcirkel er 45,0 cm.

c) Bestem størrelse og retning af magnetfeltet.

På forhånd 1000 tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2013 af peter lind

a) På venstre side er masseantallet og ladning forøget med 1. På højre side skal dette antal være det samme

b) energivæksten ved hvert omløb er spændningsfaldet ganget elementarladningen

c)   F = B*e*v = m*v2/r


Svar #2
02. maj 2013 af denflittige (Slettet)

a) Bliver der så dannet en antiproton?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2013 af peter lind

nej


Svar #4
04. maj 2013 af denflittige (Slettet)

Jeg må indrømme at jeg ikke har så godt styr på det emne. Kunne du komme med en nærmere forklaring til a'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. maj 2013 af peter lind

Jeg er ikke sikker på at jeg har tydet din betegnelser korrekt. Jeg gætter på at du skyder en proton ind i nitrogenatomer med massetallet 15 og ladning 7. Det giver en partikel med massetallet 16 og ladning 8. Ilt har ladningen 8, så der kan ikke forsvinde nogen ladede partikler.


Svar #6
04. maj 2013 af denflittige (Slettet)

Ja, det er rigtigt. Betyder det så at der slet ikke opstår nogle andre partikler?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. maj 2013 af peter lind

Nej. Der kan også forsvinde neutrale partikler. Se på massetallet


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. marts 2014 af idlife (Slettet)

i opgave A sker der det man både kalder proton indfangen, men også et Beta + henfald. Resten burde man kunne regne ud vha denne side http://da.wikipedia.org/wiki/Betahenfald


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. maj 2014 af Lillyn (Slettet)

Jeg sidder med opgave c. Hvorfor kan man anvende F=q*v*B, burde det ikke være F=q*v*B*sin(v)? Vi får ikke oplyst, at magnetfeltet er vinklen mellem mellem v og B er 90 grader. Er det en antagelse?


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. maj 2014 af peter lind

Se svaret i den anden tråd med samme titel


Skriv et svar til: medicinske undersøgelser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.