Matematik

Parameterfremstilling

06. maj 2013 af phao92 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

hvordan finder man parameterfremstillingen for A? Opgave beskrivelsen siger:

"Et område A i (x, y)-planen er afgrænset af y-aksen og parablen med ligningen

x = 6 − y^2 . Endvidere er en Flade F givet ved den del af grafen for funktionen
h (x, y) = 6 − x − y2 som opfylder x ≥ 0 og z ≥ 0 ."

 

Vedhæftet fil: foto.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

A = {(x,y) | -√3 ≤ y ≤ √3 ∧ 0 ≤ x ≤ y }

Når du kopierer fra en pdf-fil, så tjek, at det kan læses i kopien. Jeg går ud fra, at "?ade" står for "flade" . Bogstavkombinationen "fl" sættes undertiden som een glyph, der ikke omkodes korrekt i kopieringen.


Svar #2
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

Hvad hvis jeg ønsker at sende det over i r(u,v) hvor a<u<b og c<v<d? Det er fordi at jeg senere hen skal bestemme fladeintegralet af F og det kræver jacobi funktionen. Synes det der er svært er at finde parametriseringen. Det forstår jeg ikke hvordan man gør og det kunne jeg godt tænke mig at blive bedre


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Mit udtryk i #1 var ikke korrekt. Det skal være

A = {(x,y) | -√6 ≤ y ≤ √6 ∧ 0 ≤ x ≤ 6 - y2 }


Svar #4
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

Det passer meget godt, men hvordan sender man det lige over i r(u,v)? hedder det r(u,v)=(u,(1-v)*6-u^2) hvor -√6 ≤ u ≤ √6 ∧ 0 ≤u ≤1? 

Det er bare et vildt gæt


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvad står r(u,v) for ?

u skal vel ikke både løbe mellem -√6 og √6, og så også mellem 0 og 1 ?


Svar #6
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

Sådan som jeg forstår r(u,v) er at man sender en afbildning af en funktion af 2 variabler over i r(u,v) så man kan udregne fladeintegralet ganget med Jacobi, som er længden af den differentieret r(u,v) mht u og til v self.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

"...en afbildning af en funktion af 2 variabler" ... hvordan skal det forstås?

Hvilket integral er der tale om at beregne? Er det

∫∫A h(x,y) dx dy         ?


Svar #8
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

Når, jeg kan se en forelæsning jeg ikke lige har kigget ordentligt på endnu, så jeg vender måske tilbage senere.

 

"...en afbildning af en funktion af 2 variabler" var noget vrøvl jeg sagde. Jeg mente en punktmængde som man sender over i r(u,v).

Formlen hedder int(f(r(u,v)*Jacobi)dudv

 


Svar #9
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

#8

hvor a<u<b og c<v<d som også er grænserne det skal integreres over


Svar #10
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

#4

rettelse 

r(u,v)=(u,(1-v)*6-u^2) hvor -√6 ≤ u ≤ √6 ∧ 0 ≤v ≤1


Brugbart svar (0)

Svar #11
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, men det er jo kun en omskrivning af integralet

∫∫A h(x,y) dx dy   

Når man har angivet A på formen i #3 kan integralet beregnes ligetil.


Svar #12
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

Forelæseren siger at r(u,v) er et akseparallelt område


Svar #13
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

Hej igen. I #3

Solver man bare for y når x=0 for at finde intervallerne, også kan man bruge det som parametrisering? er det sådan man gør hver gang?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Parabelen skærer y-aksen i de to punkter (0 ; -√6) og (0 ; √6) , hvilket indses ved at løse ligningen x = 0 .

Der er ikke tale om en mekanisk fremgangsmåde, der følges "hver gang". Hvad der skal gøres afhænger af den konkrete opgave.


Svar #15
06. maj 2013 af phao92 (Slettet)

Her er mit bedste bud til at afbilde området A over i et akseparallelt område r(u,v)

r(u,v)=(u,v*sqrt(-u+6)+(1-v)*-sqrt(-u+6))  hvor u=[-sqrt(6);sqrt(6)] og v=[0;1]


Skriv et svar til: Parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.