Matematik

Bestem en forskrift for f

07. maj 2013 af madden13 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har lidt problemer med følgende opgave:

Funktionen f(x)=b*xa opfylder, at f(2)=3 og f(4)=7
Bestem en forskrift for f.

Opgaven er med hjælpemidler :-)

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

Opstil to ligninger med hhv. f(x1) og f(x2
f(x2) = b · x2a
f(x1) = b · x1a

Dividér de to ligninger med hinanden, således at b elimineres og a kan isoleres:
f(x2) / f(x1) = x2a / x1
f(x2) / f(x1) = (x2 / x1)a⇔    
log(f(x2) / f(x1)) = a · log(x2 / x1) ⇔
a = log(f(x2) / f(x1)) / log(x2 / x1

Med a og ét punkt på grafen kendt kan b nu bestemmes; denne isoleres af forskriften: 
f(x1) = b · x1
b = f(x1) / x1a

 


Svar #2
07. maj 2013 af madden13 (Slettet)

Kan man ikke også gøre således?:

f(2)=3 og f(4)=7

= (x1,y1) og (x2,y2) = (2,3) og (4,7)


Derefter regner man a og b ud

a = x2-x1 kvadratrod y2/y1

b = y1/ax1

og så sætte dem ind i f(x)=b*ax ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

Det er formlerne for en eksponentiel funktion:

f(x) = b · ax 

Du skriver dog, at funktionen opfylder forskriften

f(x) = b · xa

Har du mon lavet en tastefejl? I så fald er det korrekt, at du kan benytte dig af formlerne opskrevet i #2


Svar #4
07. maj 2013 af madden13 (Slettet)

Hovsa, jeg havde ikke set at det var en potensfunktion.. min fejl

Så kommer den til at hedde

a = log(y2)-log(y1) / log(x2)-log(x1)

b = y1/x1a

og så sætte dem ind i f(x)=b*ax ?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

#4 Korrektion:

(...) og så sætte dem ind i

f(x) = b · xa 

Du roder rundt i det! :)


Svar #6
07. maj 2013 af madden13 (Slettet)

haha ja :-) Tusind tak for hjælpen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

Det var så lidt :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

a = (logy2 - logy1) / (logx2 - logx1)

b = y1 / x1a

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

#8

Du har skrevet præcist det samme, som hvad madden13 selv har opskrevet i #4; var der nogen specifik grund til det? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man kan forsvare #8 med, at udtrykket for a i #4 mangler parenteser. Parenteserne er uundværlige i formatet med skrå brøkstreger.

Hvis man benytter disse formler, vil man muligvis overse, at man ved løsning af ligningerne finder det eksakte resultat

b = 9/7


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

#10

Korrekt. Men hvis det blot var vedkommendes intention at pointere dette, blev det ikke gjort særlig eksplicit. Formlen for konstanten b vil i denne forbindelse også være unødvendig at opskrive igen. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

# 11

Træk bare kløerne ind -

Jeg så ikke, at den stod højere oppe på siden - mere kompliceret er det ikke . . .

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. maj 2013 af KimT.T. (Slettet)

#12

Ok, det må du undskylde ^___^'


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. september 2023 af sose3214

en fuktion f er løsning til differentialligningen
diff(y(x), x) = 2*y(x)*(8 - y(x));

grafen for f går gennem punktet p(0,2)
a) bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet 
b) bestem en forskrift for f


Skriv et svar til: Bestem en forskrift for f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.