Fysik

Relativitetsfaktor og galaksen

07. maj 2013 af ViviKim (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er nede på to ting jeg ikke kan finde frem til nu, så håber nogen kan hjælpe:

 

1. Hvor hurtigt skal rumskibet bevæge sig, for at det tager 4 jord-sekunder at overhale? Hvor hurtigt for at det tager et minut? Har den græske filosof alligevel ret?

 

2. Ved iagttagelse af en galakse observeres en rødforskydning på 7.3%. Den nuværende afstand til galaksen er 34.8 lysår. Hvilken afstand havde galaksen, da lyset blev udsendt?

 

Nogen der kan hjælpe - evt. bare med de rigtige formler?

 

På forhånd tak :)


Svar #1
07. maj 2013 af ViviKim (Slettet)

Achilleus og skildpadden løber om kap i et rumskib. Forspringet er sådan, at hvis rumskibet er i hvile, vil Achilleus overhale skildpadden efter 2 sekunder. Ved bevægelse med hastigheden v tæt på lysets hastighed c skal en periode målt i jord-tid forlænges med relativitetsfaktoren ? = 1/√(1-(v/c)^2). Teksten til spørgsmål 1. i øvrigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad har du selv tænkt om opgaven?


Svar #3
07. maj 2013 af ViviKim (Slettet)

For at være helt ærlig, så er jeg sat lidt af her.

Jeg er ude på at jeg gerne vil forlænge med noget relativitetsfaktor, men jeg kan ikke rigtig komme frem til hvordan jeg skal bære mig ad.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2013 af Jerslev (Slettet)

#3: Til den første opgave får du at vide, at det tager 2 jord-sekunder at overhale skildpadden. Du bliver så spurgt om hvor hurtigt rumskibet skal flyve for at det vil se ud som om det tager 4 jord-sekunder at overhale. Det er derfor en fordobling af tiden.

Relativitetsfaktoren (jeg kender den mere som gamma-faktoren) er en størrelse du ganger på målinger for at se, hvordan de opfattes i andre systemer. Målingen følger dermed formlen:

tjord-måling = γ*trumskib

Hjælper det dig videre?


Svar #5
07. maj 2013 af ViviKim (Slettet)

Desværre ikke rigtigt nej.

Jeg er godt hvor det er jeg skal hen og fordoblingen, men jeg kan ikke se hverken hvorfra eller hvordan jeg skal udlede en hastighed for rumskibet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. maj 2013 af Jerslev (Slettet)

#5: Så hvad ved du om gamma-faktoren, hvis t_jord_måling = 4sek og t_rumskib = 2 sek?


Svar #7
07. maj 2013 af ViviKim (Slettet)

At gammafaktoren fordobler tiden ..


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2013 af Jerslev (Slettet)

#7: Og hvilken talværdi skal gammafaktoren så have?


Svar #9
07. maj 2013 af ViviKim (Slettet)

2


Svar #10
07. maj 2013 af ViviKim (Slettet)

Aarh :)

 

Så er det kun det sidste spg. med rødforskydning og galakseafstand :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. maj 2013 af Jerslev (Slettet)

#9: Gav det dig så en idé til hvordan du kan bestemme hastigheden? :)

#10: Her skal du ind og benytte formlerne for rødforskydning.


Svar #12
07. maj 2013 af ViviKim (Slettet)

Det gjorde det i hvert fald - opstille ligningen og isolere v :)

Og tusind tak for tålmodigheden !

 

 


Skriv et svar til: Relativitetsfaktor og galaksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.