Fysik

laser - gitter

13. oktober 2005 af Hilano (Slettet)
Hej alle...

Nogen der kan hjælpe mig med denne rapport?

Jeg skal beregne gitterkonstanten.
Jeg ved at vi bruge en laser på 630 nm.

Først skal jeg selvfølgelig finde afbøjnningsvinklen.
Længden fra gitteret og ud til 0. orden er 29 cm, og lægden fra 0. orden til 1. orden er 9,5 cm.

Afbøjningsvinklen burde kunne findes som:

tan-1(9,5/29) = 18,4

derefter finder man gitterkonstanten som

d = 630* 10^-9 / sin(18,4)

men dette giver 0,0000002 - ?????


HJÆLP

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2005 af fixer (Slettet)

Og ? Gitterkonstanten ER numerisk lille.

Svar #2
13. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

Er du sikker?

Vi har haft brugt nogle, de var 500 streger/mm dvs. 500000 pr cm !?

Svar #3
13. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

Er du sikker?

Vi har haft brugt nogle, de var 500 streger/mm dvs. 500000 pr m !?

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2005 af fixer (Slettet)

Ja.

Gitterkonstanten er altid af samme størrelsesorden som lysets bølgelængde, eller opstår der ikke spredning.

Husk, at når du anvender formlen

d = lambda*n*sin(theta)

hvor lambda er bølgelængden, n er ordenen og theta spredningsvinklen, så får d samme dimension som bølgelængden. I dette tilfælde altså m (meter).

Men når du har afstanden i meter mellem hvre streg, så kan du jo let beregne hvor mange streger der er per m eller cm eller mm.

Svar #5
13. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

men det er jo netop det.

0,0000002 er ret lidt i forhold til 500000.

Det virker bare forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#5:
Gitterkonstanten d er netop den inverse til antallet af gitterlinjer per længdeenhed. Eftersom

d
= (630nm)/sin(arctan(9,5/29))
= 2023,7...nm

er

1/d
= 1/(2023,7...nm)
= 4,9413...*10^(-4)nm^(-1)
~ 494mm^(-1)

(idet 1mm = 10^6nm).

Baseret på de givne data har gitteret derfor omtrent 500 linjer per mm.

//Epsilon

Svar #7
13. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

#6 mange tak :)

Svar #8
13. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

- hov glemte lige at høre hvad arctan er?

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#8:
arctan: arcus tangens (syn. tan^(-1)).

//Epsilon

Svar #10
13. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

tak :)

Svar #11
15. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

Lige en anden ting.

I dette forsøg skulle jeg gøre det samme med 2. orden - altså finde gitterkonstanten.

Længden fra 0. til 2. orden er 23,5 cm og længden fra gitteret til ordnerne er igen 29 cm.

Vinklen bliver derfor 39,2 grader, som giver os en gitterkonstant på 1002 streger/mm - kan det passe?

Det er jo meget langt fra de 500 streger/mm jeg regnede ud at der var ved 1. orden.....


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#11:
Nej. Du glemmer formentlig ordensfaktoren, n = 2. Gitterligningen lyder således:

n*lambda = d*sin(theta_n)

Baseret på de givne data svarende til pletten af 2. orden fås følgende værdi af gitterkonstanten:

d
= (2*630nm)/sin(arctan(23,5/29))
= 2001,32...nm

og dermed invers gitterkonstant

1/d
= 1/(2001,32...nm)
= 4,9966...*10^(-4)nm^(-1)
~ 500mm^(-1)

Gitteret har således omtrent 500 linjer per mm.

//Epsilon

Svar #13
16. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

Du siger altså at 2. orden er 2*bølgelængde?

Så det hele skal divideres med 2?




Skriv et svar til: laser - gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.