Matematik

Bestemmelse af ligning?

08. maj 2013 af la87 (Slettet)

Hej alle sammen!

 

En linje l er bestemt ved ligningen y=1/4x-5


a) Bestem en ligning for den linje m der står vinkelret på l, og som går igennem punktet P(1,4)

 

Facit er y=-4x+8

 

Forstår ikke hvordan man er kommer frem til det resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

For to linier, der står vinkelret på hinanden, gælder det ,at produktet af de to liniers hældningskoefficienter er lig med -1. Aflæs hældningskoefficienten a for den givne linie. Den søgte linies hældningskoefficient a1 findes da af betingelsen

a · a1 = -1 .

Bestem så konstanten b1 for den søgte linie ud fra oplysningen om, at punktet P(1,4) ligger på linien. Den søgte linie har da ligningen

y = a1 · x + b1


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2013 af SuneChr

Om to linjer, hvis hældningskoefficienter er er a1 og a2 , skal gælde, at  a1·a2  =  -1 , hvis og kun hvis de er vinkelrette på hinanden. 


Svar #3
08. maj 2013 af la87 (Slettet)

Hmm ok!

Jeg gjorde det, at jeg fandt normalvektoren til l og brugte det til at finde linjens ligning for m altså:
1/4(x-1)-1(y-4)=0

Det var derfor jeg ikke fik det rigtige resultat.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis du finder en normalvektor til linien l, skal du så benytte tværvektoren til denne normalvektor som normalvektor til den søgte linie m.


Svar #5
08. maj 2013 af la87 (Slettet)

Hvorfor skal jeg finde tværvektoren?

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Fordi den søgte linie skal stå vinkelret på den givne linie.


Svar #7
08. maj 2013 af la87 (Slettet)

Ok tusind tak!

Skriv et svar til: Bestemmelse af ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.