Matematik

Løsning af logaritmeligninger

08. maj 2013 af Okayokaydu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Er der nogle der kan hjælpe mig med, at løse følgende ligninger?

5 ln(x^2) = 4 ln(x^3)+6
log(2x) = log(3x)+log(4x)
 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

I den første benytter man, at ln(xn) = n·ln(x) til at omskrive til en ligning in ln(x) .

I den anden benytter man en anden regneregel for logaritmer: log(a) + log(b) = log(a·b) , hvorved man kan fjerne logaritmerne helt.


Svar #2
08. maj 2013 af Okayokaydu (Slettet)

Mange tak for svar!

I den første er næste trin så:
10 ln(x) = 12 ln(x)+6


Og i den anden:
log(2x) = log(12x)

10^log(2x) = 10^log(12x)

2x = 12x 

x = 6x

Eller er det helt forkert?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er korrekt i den første. Fortsæt så med at reducere til

2·ln(x) = -6 , og dermed

ln(x) = -3

og finde så x.

I den anden er højresiden ikke korrekt. Man finder her

log(2x) = log(3x·4x) = log(12x2) .

Hvis logartimerne af to tal er ens, er tallene selv ens, så man får så

2x = 12x2 ,

der så kan løses, med den oprindelige ligning in mente.


Svar #4
09. maj 2013 af Okayokaydu (Slettet)

Mange tak! Jeg fik løst ligningerne, men jeg forstår ikke helt hvorfor logaritmerne af to ens tal gør, at tallene selv er ens.
2x er vel ikke det samme som 12x2??


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2013 af peter lind

Venstre side giver log(2x)

Højre side giver log(12x2)

Ligningen venstre side = højre side så ligningen kan reduceres til at løse ligningen log(2x) = log(12x2) <=> 2x=12x2


Svar #6
09. maj 2013 af Okayokaydu (Slettet)

Nååårh ja mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Som det antydes i #3 skal man være opmærksom på, at løsningen til ligningen

2x = 12x2

ikke er den samme som løsningen til ligningen

log(2x) = log(3x) + log(4x) .

Der gælder kun pil den ene vej:

log(2x) = log(3x) + log(4x)  ⇒  2x = 12x2


Skriv et svar til: Løsning af logaritmeligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.