Matematik

Bestem konstanterne a og b ?

10. maj 2013 af Jupit (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej !

Jeg sidder lige med en matematikaflevering hvori der i opgavesættet uden hjælpemidler er en en opgave som jeg ikke helt ved hvordan jeg skal gribe an.

Den lyder således:

En funktion f er givet ved f(x)=a*x^3+b*x^2      . Grafen for f har et lokalt ekstremumspunkti punktet A(2,2).

Bestem konstanterne a og b. 

Jeg har lige vedhæftet opgaven med grafen. 

Håber I kan hjælpe, med en godt pædagigisk forklaring :-)

Vedhæftet fil: opgave 6.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det følger så, at f '(2) = 0, og at f(2) = 2 . Benyt de to oplysninger til at bestemme a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2013 af peter lind

Find f'(x)

Der gælder f(2) = 2 og f'(2) = 2. Ved indsættelse af 2 i formlerne får du 2 ligninger til bestemmelse af a og b


Svar #3
10. maj 2013 af Jupit (Slettet)

Skal jeg så sætte den differentierede funktion lig med 0, og isolere a? altså så det kommer til at hedde f '(2)=3*a*2^2+2*b*2=0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der gælder f '(2) = 0 .

#3

Ja, det er korrekt. Man skal beregne forskriften for f '(x), og så indsætte x = 2, så man af ligningen f '(2) = 0 får en ligning i a og b. Den anden betingelse f(2) = 2 giver en anden ligning i a og b, så man i alt har et ligningssystem med 2 ligninger i de to ubekendte a og b.


Svar #5
10. maj 2013 af Jupit (Slettet)

Når at jeg regner det ud i hånden får jeg :

3*a*4+2*b=0

12*a+2*b=0

12*a=-2*b

a=(-2*b)/(12)

 


Svar #6
10. maj 2013 af Jupit (Slettet)

jeg ved ikke hvad jeg skal gøre efter at jeg har differentieret og sat lig med 0. Jeg troede at man så ville finde 1, og kunne sætte den ind i den oprindelige funktion og dermed få punktet b. ??? men jeg forstår ikke helt hvad jeg så skal gøre nu, desværre.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

For betingelsen f '(2) = 0 får man ligningen

3·a·22 + 2·b·2 = 0 , dvs

12a + 4b = 0 ., eller

6a + 2b = 0 .

For betingelsen f(2) = 2 får man ligningen

a·23 + b·22 = 2 , eller

8a + 4b = 2, eller

4a + 2b = 1 .

Løs nu ligningssystemet

6a + 2b = 0 ,
4a + 2b = 1 .

Træk ligning II fra ligning I og løs for a.


Svar #8
10. maj 2013 af Jupit (Slettet)

Nåe okay...Jeg får a til at være 1/2 og b til at være 3/2. Er det rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du kan jo selv gøre prøve ved at indsætte de fundne værdier i ligningssystemet. Derved vil du opdage, at din løsning ikke er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. maj 2013 af peter lind

Nej. Du har en fortegnsfejl. Hvis både a og b er positive bliver venstresiderne positive og den første altså ikke 0


Svar #11
10. maj 2013 af Jupit (Slettet)

Hovsa, ja for søren den skal jo give a=-1/2


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, netop.


Svar #13
10. maj 2013 af Jupit (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Jeg forstår godt fremgangsmåden nu!


Skriv et svar til: Bestem konstanterne a og b ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.