Fysik

laserlys

13. maj 2013 af elev12345 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Laserlys med bølgelængden 400 nm sendes ind mod et gitter. Afstand mellem skærm og gitter er 20cm. På gitteret måles afstanden mellem de to 4. ordens pletter til at være 50cm.

a) Bestem gitterkonstanten.

b) Bestem antallet af streger pr.mm.

c) Bestem maksimale antal ordener, der ses på særmen

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2013 af mathon

a)

                           d • sin(θ4) = 4 • λ

                           d • √((200 mm)2+(250 mm)2) = 4 • (0,0004 mm)

                            sin(θn) = √(L2 + xn2)


Svar #2
13. maj 2013 af elev12345 (Slettet)

Hvor har du tallene 200, 250 og 0,0004 fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2013 af mathon

 

                        20 cm = 200 mm

                        (50 cm)/2 = 25 cm = 250 mm

                        1 nm = 10-6 mm

                        400 nm = 4,0•102•10-6 mm = 4,0·10-4 mm = 0,0004 mm


Svar #4
13. maj 2013 af elev12345 (Slettet)

Hvordan løser man det, hvis man bruger formlen:

d=4 lambda / sin(θn)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2013 af mathon

 

                det er netop den metode, der anvendes i #1,
men
                med afstemte enheder:


                              d = 4 • (0,0004 mm) / √((200 mm)2+(250 mm)2)


Skriv et svar til: laserlys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.