Fysik

Arbejdssætningen

13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har en opgave, som handler om en kanonkonge, som bliver skudt ud med farten 60 km/h, og han accelererer over 5,1m.  Jeg skal beregne den gennemsnitlige acceleration, og det gør jeg med arbejdssætningen, men hvilke antagelser, skal jeg gøre mig?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. maj 2013 af peter lind

Ingen. Når der kun spørges om den gennemsnitlige acceleration ligger der i det at du kan regne accelerationen som konstant


Svar #2
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Okay, så der skal ikke antages, at der ingen luftmodstand er, samt at der er energibevarelse?


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. maj 2013 af peter lind

Det er irrelevant. Der spørges ikke om kræfter eller energi kun om acceleration


Svar #4
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak!

Min næste opgave lyder:

Kanonkongen lander i et sikkerhedsnet, der er placeret et stykke væk og 3,2 m lavere

end kanonens munding. Kanonen affyres i vinklen 35° med vandret.

b) Hvor langt flyver kanonkongen i vandret retning, før han lander i
sikkerhedsnettet?

Og jeg kan se i tidligere svar står der, at der skal bruges følgende:

v0x = v0cos(α)

v0y = v0sin(α)

x = v0x*t +x0

y = -½g*t2+ v0y*t + y0

Og det virker lige til at følge, men hvilken værdi har v0, x og x0?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2013 af peter lind

v0 er de 60 km/h som er givet i opgaven, x0=0 (det er afhængig af koordinatsystem, men de mest bekvemme er det valgte) x er afhængig af tiden og følger formlen, du selv har skrevet


Svar #6
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Hvordan beregnes x?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2013 af peter lind

af x= vox*t  x-koordinaten ændrer sig jo efter hvor langt kanonkongen er fløjet


Svar #8
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg kigger på det, og vender tilbage, når jeg har flere spørgsmål. :)


Svar #9
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg har regnet på den, men jeg kan ikke beregne tiden med mit cas-værktøj, kan du se, hvad jeg gør forkert? (Se den vedlagte fil.

Vedhæftet fil:kanonkonge.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. maj 2013 af peter lind

enheden på g er forkert det skal være 9,82 m/s2


Svar #11
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Jeg kom til at vedlægge den forkerte fil. Her er den rigtige.

Vedhæftet fil:kanonkonge.png

Svar #12
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Ja, det lagde jeg godt mærke til, men jeg får stadig samme resultat.


Svar #13
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Hvis jeg sætter værdierne ind stedet for at beregne med symbolerne. Får jeg dette:

Vedhæftet fil:kanonkonge.png

Brugbart svar (1)

Svar #14
13. maj 2013 af peter lind

. Din v0y er forkert. Tjek lige om dit Cas værktøj ikke forventer radianer: prøv at udelad enhederne


Brugbart svar (1)

Svar #15
13. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Løs ligningen

y = -(1/2)gt2 + v0y·t = -3,2m

og indsæt så den fundne værdi af t i

x = v0x·t

med v0y = v0·sin(35º) og v0x = v0·cos(35º) , og v0 = 60km/t .


Svar #16
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak for hjælpen!

Mit cas-værktøj var sat til radianer, og det var det, der var problemet.


Brugbart svar (1)

Svar #17
13. maj 2013 af peter lind

Dit CAS værktøj protesterer muligvis fordi du ikke har angivet at t er i sekunder.


Svar #18
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Ved du, hvordan jeg angiver, at t har enheden sekunder?


Brugbart svar (1)

Svar #19
13. maj 2013 af peter lind

Beklager det ved jeg ikke


Svar #20
13. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Helt i orden, mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Arbejdssætningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.