Fysik

Gitterligningen

17. maj 2013 af Vibede (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej mennesker! :) Vi er to piger der går i 1.g på gymnasiet og har en fysikrapport om Gitterligningen. Der er dog nogle spørgsmål vi er i tvivl om, og vi tænkte på om der er nogle der kan hjælpe :) 1. Forklar hvordan det kan være, at regressionlinjens hældningstal er bølgelængden divideret med gitterkonstanten. Til daglig ser vi dette fænomen på en CD eller en DVD hvorfor mon? 2. Beskriv hvorfor der er ordenspletter, og hvorfor bliver afstanden mellem pletterne større jo længere væk man går?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2013 af peter lind

De en  må stå noget om dit 2. såørgsmål i din bog

Du har ikke ulejliget dig med at fortælle hvilken regression der er tale om. Gitterligningen lyder d*sin(θn) = n*λ Dette svarer til at sin(θn) = (λ/d)*n I en regression med y=sin(θn) og x=n vil man få en ret linje gennem (0,0) med hældningen λ/d


Svar #2
18. maj 2013 af Vibede (Slettet)

Bølgelængden beregnes via. lambda=d*a Der er tale om en linær regression.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Prøv at forklare, hvad det er, I har målt, hvad I afbilder som funktion af hvad, og hvad det er, I laver lineær regression på.


Svar #4
18. maj 2013 af Vibede (Slettet)

Jeg har vedhæftet en fil.

Vedhæftet fil:Grafer.docx

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Så har I ikke målt bølgelængden. I har målt afbøjningsvinklen θn og afbildet den som funktion af ordenen n, og derfor finder man hældningskoefficienten til at være λ/d , som forklaret i #1.

Gitterkonstanten er en størrelse med en enhed. Hvis gitterkonstanten kun er kendt med 2 betydende cifre, kan I ikke aflevere mere end 2 betydende cifre i bølgelængden.

Til din orientering hedder det lineær på dansk.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2013 af Jerslev (Slettet)

#5: Betydende cifre er ikke noget man arbejder med i gymnasiet længere.


Svar #7
18. maj 2013 af Vibede (Slettet)

Okay mange tak, men kan du uddybe det lidt. hvad er det med de betydende cifre?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2014 af overkontroversiel (Slettet)

#6

Jeg er nødt til aflive den tanke du har om, at betydende cifre ikke er noget som lægges vægt på i gymnasiet. Jeg kan informere, at især i faget kemi vil overflødige ikke-betydende cifre trække ned karaktermæssigt både til eksamener og i helt almindelige afleveringer.


Skriv et svar til: Gitterligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.