Matematik

Ligning for l

18. maj 2013 af Lestrange (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 1: En ret linje går gennem punkterne P(1,-6) og Q(-2,3)

 

Bestem en ligning for l, og bestem koordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter med akserne.

 

Er der her, at man skal have fat i formlen for den rette linje: f(x) = f'(x) * x+ y - y(ax + b)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2013 af c_aastrup

Nej det er det ikke helt :-)

Find hældningen a = (y1 - y2)/(x1-x2)

og find b ved at løse y1 = ax1 + b

Skæringen med akserne skulle vel ikke være et problem når du har ligningen.


Svar #2
18. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#1

 

a er da bekendt lig med: (y2 - y1)/(x2-x1)

 

For at finde skæringen sætter man vel ligningen lig med 0, altså: ax + b = 0, og løser mht. x?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Både # 1 og # 2 er på sporet.

Linjen hedder jo y = ax + b

og a = (y2-y1) / (x2x2)

og b findes ved at indsætte det fundne a og (x,y) fra et af punkterne i y = ax + b

-----------------

Skæringerne med akserne findes tilsidst ved at sætte først x og siden y = 0 i den fundne ligning for linjen

;-)

 


Svar #4
19. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#3 Velskrevet som var det en selvfølge, tak.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2013 af c_aastrup

#2

 (y1 - y2)/(x1-x2) = (y2 - y1)/(x2-x1)

Det er det samme :-)


Svar #6
19. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#3 

 

Så det er:

 

3=3x+(-9) <=> 12 = 3x <=> x = 4

-6=3x+(-9) <=> 3 = 3x <=> x = 1

 

Y-værdierne må da være lig med 0, da der er tale om en skæring med en x-akse, ikke sandt, Krabasken?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Jeg tror, du skal prøve en gang til.

Følg # 3 slavisk

og husk, at det både er linjens ligning og koordinatsættene til skæringen med akserne, der spørges om - altså

to punkter . . .

;-)


Svar #8
19. maj 2013 af Lestrange (Slettet)

#7

 

Det er fordi jeg ikke forstår #3 (dette: ved at sætte først x og siden y = 0) specielt siden y (trigonometri). Jeg tager #4 til mig igen, det må du undskylde.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Hældningen a = (y2-y1) / x2-x1) = (3-(-6)) / (-2-1) = 9/-3 = -3

y = ax + b

-6 = -3*1 + b

b = -6 + 3 = -3

y = -3x - 3

-------------------

Indsæt y = 0

0 = -3x - 3  .............  3x = - 3  ............  x = -1.................  skæring med x-aksen (-1,0)

Indsæt x = 0

y = -3*0 - 3  ..............  y = -3  .................  skæring med y-aksen (0,-3)

Se vedhæftede skitse

 

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ordet "siden" betyder "senere" eller "derefter". Der er ikke tale om en side i en trekant.


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

# 8

Okay - havde ikke gættet, at osse DANSK var er problem . . .


Skriv et svar til: Ligning for l

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.