Matematik

Løsning på differentialligning

21. maj 2013 af paulipauli (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har en opgave, der kræver, at jeg finder en stamfunktion v(t), således at v'(0)=0.

Jeg er givet ligningen på formen dv/dt=grim formel. Min fremgangsmåde er følgende:

1. Jeg løser differentialligningen vha. CAS.
2. Jeg indsætter v(t) på v(t)'s plads i differentialligningen, udskifter x'erne med nuller, sætter ligningen lig nul og løser for konstanten.

Det, antager jeg, er en korrekt fremgangsmåde. 

Når jeg dog indsætter konstanten i v(t), differentierer og sætter x=0 i v', giver den mig et resultat i retningen af -0,00000013. 

Hvis jeg bruger konstanten med den længst mulige decimalrække, CAS vil give mig, får jeg resultatet v'(0)=0,00007. 

Det antyder, at det handler om afrunding, og det er ret beset en lille afvigelse. Er der nogen grund til at tro, at jeg gør et eller andet forkert?

Jeg har vedhæftet screendump fra CAS.

Vedhæftet fil: differentiallol.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere hele opgaven. Hvis der er tale om en tidligere eksamensopgave, så giv et link til eksamenssRttet på uvm.dk . Tilsyneladende er differentialligningen

dy/dt = (300 + y) / (15 - t) - 9,81


Svar #2
21. maj 2013 af paulipauli (Slettet)

Det var faktisk ikke mig, der sad med sættet. Det var en anden, der bad mig om en løsning på Facebook, men umiddelbart ser det der bekendt ud, men det er måske din omskrivning af diff.ligningen fra screendumpet?

Jeg har aldrig set selve opgaveformuleringen. Har du da genkendt opgaveformuleringen, eller hvad? Hvis du har, så vil jeg gerne have et link :)

Ellers går mit spm mest på fremgangsmåde. Scenariet er, at man gives en ligning på formen dy/dx=formel. Man ønsker en stamfunktion y, så y'(α)=β. 

Min foreslåede fremgangsmåde var at få den fuldstændige løsning for differentialligningen vha. CAS, indføje denne løsning på y's plads i differentialligningen, erstatte x'erne med α, sætte differentialligningen lig med β og løse for konstanten, så man kan formulere en forskrift for y(x), der lever op til betingelsen. 

Er det den rigtige måde at gribe det an på?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Der  er tale om Opg 14 i  dette eksamenssæt

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/121210%20stx123-MAT-A-07122012.ashx

Differentialligningen er

dv/dt -(1/(15-t))·v = 300/(15-t) -9,81 , 0 ≤ t ≤ 14

med v(0) = 0 .

Man skal bestemme v(t) og løse ligningen v(t) = 1000 .

Man kan bedst løse differentiallkigningen ved at benytte panserformlen.

 


Svar #4
21. maj 2013 af paulipauli (Slettet)

Nu giver ligningen i sig selv i hvert fald lidt mere mening. Tak for det. Jeg vil prøve at løse den og lægger løsningen op her.


Svar #5
21. maj 2013 af paulipauli (Slettet)

Lige et spørgsmål dog: Kan jeg ikke bare uden videre isolere dv/dt i differentialligningen og bruge deSolve i CAS?

Det er ikke, fordi jeg ikke vil sidde og løse ting i hånden, men i en eksamenssituation vil jeg altså hellere gå efter hurtigere løsninger, hvor risikoen for regnefejl o.lign. er mindre - og det er den jo ved brug af CAS.

P.S. Nu har jeg prøvet at vedhæfte en løsning.


Svar #6
21. maj 2013 af paulipauli (Slettet)

Her er løsning jf. #5 ... Siden lod mig ikke uploade gennem redigeringsvinduet :/

Vedhæftet fil:diffligning2.png

Brugbart svar (1)

Svar #7
21. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Benytter man panserformlen får man

v(t) = (-152,85t -4,905t2)/(t-15) + k/(t-15) ,

hvor betingelsen v(0) = 0 fastlægger k = 0 .

Din vedlagte løsning indeholder afrundingsfejl.


Svar #8
21. maj 2013 af paulipauli (Slettet)

Det er ikke mig der har lavet dem - det er TI Nspire :) Det er vel også grunden til mit indledende spørgsmål: at jeg, på trods af en i princippet vel korrekt fremgangsmåde i løsningen (dog af en forkert opgave :)), fik nogle underlige funktionsværdier, der afveg med nogle milliontedele fra, hvad de egentlig skulle være.

Er du gymnasielærer? Hvis du er, kan du sige noget om, om denne type fejl, der tilsyneladende forårsages af mangler i hjælpemidler, vil have en negativ effekt på bedømmelse af besvarelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du har benyttet betingelsen v'(0) = 0. I originalopgaven er betingelsen v(0) = 0. Det er to forskellige betingelser.

Generelt fraråder jeg brugen af CAS-værktøj for andet end numeriske beregninger.


Svar #10
21. maj 2013 af paulipauli (Slettet)

Nogen kritiske kommentarer til denne løsning? Se vedhæftet PDF.


Svar #11
21. maj 2013 af paulipauli (Slettet)

/slet


Svar #12
21. maj 2013 af paulipauli (Slettet)

Hm. Jeg bemærker, at jeg får nøjagtigt samme løsning på 2. del af opgaven ved brug af panserformlen, som jeg får ved brug af CAS ... Er det virkelig så problematisk at bruge det? Vi har siden 1.g fået banket CAS ind i hovedet, og det er et lovligt hjælpemiddel. Og det giver samme facit som illustreret af det vedhæftede screendump.

Vedhæftet fil:desolve.png

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det, der virker lidt underligt, er at du hiver konstanten 4,905 som en fælles faktor uden for parentesen, således, at det eksakte resultat

v(t) = (-152,85t -4,905t2)/(t-15) 

i stedet bliver skrevet

v(t) = -4,905t·(t + 31,162079510703...)/(t-15)


Skriv et svar til: Løsning på differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.