Fysik

Brydningsindeks

18. oktober 2005 af Hilano (Slettet)
Hej alle,

Jeg har fået til opgave at finde brydningsindekset mellem vand og glas.

Har fået følgende resultater:

n = sin(18,14)/sin(12,63) <=> n = 1,4238


Nu er problemet så bare at jeg skal finde afvigelsen fra det forventede resultat.....

Hvad er det forventede resultat??


Jeg har fundet brydningsforholdet for vand og glas.

vand = 1,334
glas = 1,5116

Er brydningsindekset simpelthen bare 1,5116/1,334 = 1,1331


På forhånd tak :)

Svar #1
18. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

men hvis det er sådan, så må afvigelsen jo være:

(1,4238-1,1331) / 1,1331 * 100 = 25 %

!?

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. oktober 2005 af sontas (Slettet)

Ja det vil jeg mene. Da n12 = n2/n1
samt n12 = sin(01) / sin(02)


Svar #3
18. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

men er det ikke en ret stor afvigelse?

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. oktober 2005 af sontas (Slettet)

#1 nej du skal vel se på hvor meget dit resultat afviger fra de 1,1331, så jeg ville sige :

(|ntabel - nmålte|) / ntabel * 100%

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. oktober 2005 af sontas (Slettet)

#4 glem lige fire, da det er lidt ligemeget, når der anvendes numerisktegn. Jo det er en ret markant afvigelse, men jeg kender ikke omstændighederne for forsøget.

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. oktober 2005 af sontas (Slettet)

Jeg vil i øvrigt gerne påpeger, at det lader til, at I har målt vands brydningsindeks. Dvs overgangen fra vand til luft og ikke fra vand til glas

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. oktober 2005 af sontas (Slettet)

Eller måske nærmere fra glas til luft, da jeg lige tjekkede, at vands brydningsindeks er 1,33. Jeg har selv været ude for at forsøg, hvor strålingskilden simpelt ikke ramte det medie (medie2), som var meningen hvorpå vi bare målte brydningsforholdet mellem medie1 og luft i stedet for medie 1 og medie 2.

Svar #8
19. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

nå, ja det kan selvfølgelig godt være.
Jeg tror jeg skriver dette resultat, så finder jeg jo nok ud af om det er forkert :)

men tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2005 af kong (Slettet)

nu er det bare et gæt, men kan det forventede resultat ikke være:
(1,334+1,5116)/2
= 1,4228
Afvigelse:
(((1,4228/1,4238)*100)-100)*(-1)
= 0,07%
lyder da meget rimeligt?

Svar #10
20. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

jo det lyder ret godt, men hvorfor dividerer du med 2?

Og den måde du finder afvigelse på.... ??

Svar #11
20. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

jeg kan heller ikke rigtig finde ud af hvilke tal det er du bruger?

Brugbart svar (0)

Svar #12
20. oktober 2005 af fixer (Slettet)

#9 Det lyder overhovedet ikke rimeligt. Hvorfor skulle gennemsnittet af brydningsindekset for vand og glas have noget med sagen at gøre ?

Snell's lov lyder:

n1*sin(v1) = n2*sin(v2)

ved overgang fra medie 1 til medie 2, hvor n,v med disse indeks er de respektive brydningsindeks og vinkler.

Heraf:

n_vand*sin(v_i)=n_glas*sin(v_r)

hvor v_i og v_r er henholdsvis indfalds- og refraktionsvinkel. Forholdet

n_glas/n_vand = sin(v_i)/sin(v_r)

Altså er det du har gjort i #0 korrekt og du må søge at forklare afvigelsen udfra forsøgets udførelse.

Bemærk iøvrigt at forholdet mellem to brydningsindeks ikke selv er et brydningsindeks, hvilket du skriver i #0.


Svar #13
20. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

#12

Kan man så kalde det et brydningsforhold?

Men tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #14
20. oktober 2005 af fixer (Slettet)

Det er også en uheldig betegnelse. Kald det blot for "forholdet mellem brydningsindekserne", for det er hvad det er.

Svar #15
20. oktober 2005 af Hilano (Slettet)

tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. oktober 2005 af Epsilon (Slettet)

#13:
Normalt bruges betegnelsen:

'det relative brydningsindeks'

Vel er betegnelsen uheldig, eftersom det ikke er et brydningsindeks; men husker man blot, at det relative dækker over forholdet mellem brydningsindekserne for de to medier, går man sjældent galt i byen.

I modsætning hertil er 'det absolutte brydningsindeks' som bekendt defineret som forholdet mellem lyshastigheden i vakuum og udbredelseshastigheden v i mediet,

n := c/v

'Det relative brydningsindeks' n_12 er således det reciprokke forhold mellem udbredelseshastighederne i de to medier:

n_12 := n_1/n_2 = v_2/v_1

//Epsilon

Skriv et svar til: Brydningsindeks

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.