Matematik

bevis for primtalmængdens uendelighed

17. juni 2013 af matildeolsen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej med jer alle derude. Jeg har fået til opgave mundtligt at kunne bevise primtalmængdens uendelighed og har fundet noget på nettet omkring hvordan det bevises. Har læst utallige bøger og kigget på mange hjemmesider, og det bedste jeg kunne finde var følgende:

Den uendelige primtalsmængde
Mængden af primtal er uendelig

For at bevise dette har vi behov for en hjælpesætning
Hjælpesætning
I rækken af divisorer for et naturligt tal større end 1 vil den mindste divisor være et primtal.

Bevis for hjælpesætning:
n er et naturligt sammensat tal (derfor ikke primtal).
Den mindste divisor i n betegner vi n, hvilket kan skrives
n = d * q (HVAD ER D OG Q??)
hvor altså 1 < d ≤ q
hvis d ikke er et primtal kan det opløses yderligere i
d = a * b hvor 1 < a < d og 1 < b < d
men så må a og b være divisorer i n og dermed kan d ikke være mindste divisor i n. Herved har vi fundet en modstrid hvorved det må gælde at d er et primtal.

Bevis for primtalsmængdens uendelighed:
Intet naturligt tal større end 1 går ikke op i to på hinanden følgende hele tal.(ER DET ET INDDRIEKTE BEVIS?)
Vi må derfor kunne finde et nyt primtal hvis vi lægger en til produktet af primtal
p = p1 * p2 * ... * pq + 1 (HVORFOR STÅR DER +1??)
her må det gælde at ingen af primfaktorerne går op i p
Hvis p er et primtal har vi herved frembragt et nyt primtal (men dette kan kun være tilfældet hvis produktet består af alle primtal indtil og med pq). Hvis ikke må p være et sammensat tal hvis mindste divisor er et primtal (jvf. hjælpesætningen) som er forskellig fra de primtal der indgik i produktet. Herved har vi frembragt et nyt primtal.(HVORDAN?? - jeg forstår ikke hvordan det nye primtal bliver produceret????)

 

Problemet er imidlertid at jeg ikke helt forstår beviset.. Se de steder jeg har skrevet i parantes)

 

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er noget vrøvl, at du skriver:

"Den mindste divisor i n betegner vi n, hvilket kan skrives

n = d * q (HVAD ER D OG Q??)"

Det må være d, der betegnes som den mindste divisor i n.

Man kan let vise, at hvis a, b og c er hele naturlige tal, og hvis a går op i (a·b + c) , så går a op i c.

Antag nu, at der kun er endeligt mange primtal, p1, p2, ... , pq . Vi danner da tallet 

s = p1·p2·...·pq + 1 .

Hvis et af primtallene p1, p2, ... , pskulle være en faktor i s måtte det være en faktor i det sidste led 1, da det er en faktor i det første led p1·p2·...·pq; men det kan ikke være en faktor i 1, og derfor kan det heller ikke være en faktor i s. Derfor er intet af tallene p1, p2, ... , pen faktor i s, og derfor må der findes mindst et primtal ud over de anførte primtal p1, p2, ... , pq .


Svar #2
17. juni 2013 af matildeolsen (Slettet)

jamen hvor kommer nu a, b og c fra? og hvad skal de bruges til ift beviset??

og hvad er q??


Svar #3
17. juni 2013 af matildeolsen (Slettet)

og hvorfor skal man plusse med 1 ??


Svar #4
17. juni 2013 af matildeolsen (Slettet)

og hvor kommer s fra lige pludselig?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

a, b og c er tre naturlige tal; det er jo forklaret i #1. Jeg indskød en sætning, som er bekvem at have til rådighed. q er antallet af primtal, der betragtes.

#3

"At plusse" er babysprog for at addere eller lægge sammen. Man lægger 1 til produktet af primtallene for at få et tal, som ingen af disse primtal går op i.

#4

Hvis du gad læse forklaringen i #1, så fremgår det, hvad s er, nemlig det tal man danner ved at gange alle primtallene sammen og lægge 1 til.

 


Svar #6
17. juni 2013 af matildeolsen (Slettet)

hmm tak for al din hjælp.. :)


Skriv et svar til: bevis for primtalmængdens uendelighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.