Matematik

Beviser for parabler og diskriminantformlen.

18. juni 2013 af ALBN (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg er ved at lægge sidste hånd på min matematikeksamensforberedelse, og er løbet ind i nogle spøørgsmål, jeg ikke helt forstår. Jeg skal bevise sætningen op parablens toppunkt ved hjælp af differentialregning og bevise diskriminantformlen. Hvis i kan hjælpe bliver jeg meget taknemmelig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2013 af Euroman28

Nå du taler om diskriminantformlen mener du bevis for d = b^2 - 4ac eller bevis for x = (-b +- sqrt(d))/2a ?

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
18. juni 2013 af ALBN (Slettet)

Beviset for d=b^2-4ac


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2013 af Euroman28

Så vidt jeg husker, så er der ikke et decideret bevis for d = b^2 - 4ac, idet d er et tal. Derimod beviser man løsningsformlen således


ax^2 + bx + c = 0

 

ax^2 + bx = -c


x^2 + b/a*x = -c/a


x^2 + b/a*x + (b/2a)^2 = -c/a + (b/2a)^2


(x+b/2a)^2  = -c/a + b^2/4a^2 = (-4ac + b^2)/(4a^2)


sqrt((x+b/2a)^2) = sqrt((-4ac + b^2)/(4a^2))


x + b/2a = +-sqrt(b^2-4ac)/2a

x        = - b/2a +-sqrt(b^2-4ac)/2a = (-b +-sqrt(b^2-4ac))/2a

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2013 af PeterValberg

Vedr. toppunktformlen

Givet parablen: f(x) = ax2 + bx + c
denne har toppunkt, hvor f'(x) = 0

Bestem først f'(x)

Løs derefter ligningen f'(x) = 0   (det er x-koordinaten til toppunktet)

Indsæt dette udtryk for toppunktets x-koordinat i parablens forskrift (f(x))
og bestem den tilhørende y-koordinat til toppunktet

Voila, du har toppunktformlen :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2013 af nikolajkp (Slettet)

#3


 

x^2 + b/a*x = -c/a


x^2 + b/a*x + (b/2a)^2 = -c/a + (b/2a)^2


(x+b/2a)^2  = -c/a + b^2/4a^2 = (-4ac + b^2)/(4a^2)


sqrt((x+b/2a)^2) = sqrt((-4ac + b^2)/(4a^2))


x + b/2a = +-sqrt(b^2-4ac)/2a

x        = - b/2a +-sqrt(b^2-4ac)/2a = (-b +-sqrt(b^2-4ac))/2a

 

Kan du ikke forklare hvad du har gjort fra led til led her? Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2013 af Euroman28

Ja først så trækker jeg c fra på begge sider af ligmed i første linje.

Så deler jeg med a på begge sider af ligmed i anden linje.

Så lægger (b/2a)^2 til begge sider for at skabe (x+b/2a)^2 i linje 3.

jeg sætter højre side på fælles brøkstreg i linje 4.

tager kvadrat-roden på begge sider for at opløse i anden i linje 5.

trækker b/2a fra på begge sider for a få x til at stå alene i linje 6.

sætter på fællesbrøkstreg i linje 7.

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: Beviser for parabler og diskriminantformlen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.