Fysik

Eksamen - cepheide

18. juni 2013 af andershansenhansen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Den tilsyneladende størrelsesklasse m = 11

Den absolutte størrelseklasse M = 20

Skal bestemme afstanden fra jorden til en supernova i en anden galakse.

d= 10* 11-20+5/5 = -8

Hvad betyder dette resultat?

Og er dette cepheidemetoden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2013 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Der er noget galt i din beregning. Sæt nogle paranteser og kig på det igen. En afstand kan ikke være negativ.

#1: Nej, det er bestemmelse vha. supernovaer.

Cepheide-metoden går ud på at måle en variabel stjernes periode og ud fra den beregne den absolutte størrelsesklasse og så benytte afstandsmodulet til at finde afstanden.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2013 af peter lind

#2 Det du skriver om cepheidemetoden er da fuldstændig i overensstemmelse med #0. Der står bare ikke eksplicit at den absolutte størrelsesklasse findes af perioden af cepheiderne


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2013 af Jerslev (Slettet)

#3: En supernova er ikke en Cepheide. Det er meget forskellig fysik, de to metoder bygger på, men astronomien er den samme.

I det hele taget er samtlige afstandsmetoder udover parallaksemålinger metoder, hvorpå man finder M, måler m og benytter afstandsmodulet til at finde d.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juni 2013 af peter lind

#4 Der står intet som helst i det jeg har skrevet noget om supernovaer heller ikke at en supernova er en cepheide, Det jeg skriver er at en cepheides absolutte størrelsesklasse kan findes ud fra perioden og at man derfra kan bruge afstandsformlen i #0 til at finde afstanden til cepheiden


Skriv et svar til: Eksamen - cepheide

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.