Fysik

reflektion eller totalreflektion?

18. juni 2013 af emil4396 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Overskriften siger det hele. 
Skal til fysik eksamen i morgen og har om lysets brydning.
Er der en der kan fortælle mig forskellen på reflektion og totalreflektion(ved godt det er spejling) men er de begge det?

eller hvad er forskellen? :-)

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2013 af peter lind

Normalt vil en lysstråle der rammer grænsefladen mellem 2 stoffer dels noget blive brudt og dels noget bliver refleekteret. Ved en given vinkle fungerer brydningsloven ikke alt bliver reflekteret og så har man totalrefletion. Ved lejlighed kan du selv se det i et svømmebassin


Svar #2
18. juni 2013 af emil4396 (Slettet)

Er det ikke rigtig forstået så at når man f.eks. går fra luft til vand. Så vil noget af lyset brydes og noget vil reflekteres?
Og ved totalreflektion det er vel bare når i = u.  f.eks. når brydningsvinklen bliver over 90 grader og man når grænseværdien? (fra lav mod høj hastighed) 

Eller totalreflektion ved en lysståle rammer et spejl. 

Er det korrekt? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2013 af peter lind

Brydningsloven siger at n1*sin(i1) = n2*sin(i2)     hvis n1 er luft, n2 er vand gælder n1=1, n2>1  hvis lyset kommer fra luften vil du så få at sin(i1) > sin(i2) så sin(i2) kan altid findes.  Det vil ikke altid vre tilfælde hvis det går den modsatte vej. Det er altså fra vand til luft at lyset bliver reflekteret.

I et spejl er det ikke glasfladen der reflekterer lyset med belægningen bag ved spejlet, så du kan ikke bruge et spejl i den forbindelse.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juni 2013 af mathon

Når lys fx går fra vand til luft, er der en grænsevinkel g for diffraktionen.

                   sin(g) = nvand-1

                   g = sin-1(nvand-1)


Svar #5
18. juni 2013 af emil4396 (Slettet)

Må indrømme det blev lidt for kompliceret.

Men ved i om det er et krav at kunne det på C-niveau STX?


Svar #6
18. juni 2013 af emil4396 (Slettet)

http://www.youtube.com/watch?v=6kacUm2chCw  

Denne video som det meste af min viden kommer fra.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2013 af mathon

 

 

                   g = sin-1(nvand-1) = sin-1((4/3)-1) = sin-1(0,75) = 48,6º

             


Svar #8
18. juni 2013 af emil4396 (Slettet)

ja det er grænsevinklen ikke?
dvs. fra vand -> luft . hvis den er 48.6 grader, så forekommer der ingenting. 

"Og ved totalreflektion det er vel bare når i = u.  f.eks. når brydningsvinklen bliver over 90 grader og man når grænseværdien? (fra lav mod høj hastighed)"

Er vel forkert så ^

Hvornår er det der sker en totalreflektion så, er det ikke hvis vinkel så var over 48,6?

Er grænsevinklen forskelig fra hvilken indfaldsvinkel strålen har?
Eller er grænsevinklen et fast tal fra vand -> luft ? Ved godt man skal regne det ud. 
 

og tallet (4/3) er et fast tal ikke(brydningsforholdet)? som beskriver hvor meget strålen skal brydes, når vi går fra luft -> vand(eller omvendt, kan ikke huske) på grund af at strålehastigheden altid er den samme i f.eks. vand? og det samme gælder for luft, vacuum osv.

Beklager de mange spørgsmål!


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. juni 2013 af cyborgx (Slettet)

Når lyset passere to forskellig stoffer vil der ske en brydning(b) og en refleksion(u).

Brydningsvinklen og refleksions vinklen afhænger af indfaldsvinklen(i).

Der gælder at refleksionsvinklen = indfaldsvinklen.

Dvs. sender du en lysstråle ned i noget vand med en indfaldsvinkel på 30 grader vil refleksionsvinklen også være 30 grader, men der vil også ske en brydning (dvs. at du kan stå nede på bunden og se noget af det lys der bliver brudt).

Totalrefleksion betyder at der ikke er noget af lyset der går igennem det andet stof men derimod at alt lyset bliver reflekteret.

Så totalrefleksion sker når brydningdvinklen(b) er 90 grader eller derover dvs b større end eller ligmed 90 grader.

Og brydningsforholdet er et konstant tal, det ændres ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. juni 2013 af cyborgx (Slettet)

Og total refleksion kan kun ske når lyset går fra et stof hvor lyshastigheden er lavere til at stof hvor den er højere.

I dette tilfælde gælder der nemlig at b er større end i. Det er omvendt når lyset går fra stof med højere til stof med lavere lyshastighed.

  

 


Svar #11
19. juni 2013 af emil4396 (Slettet)

Super, tak! :)

Skriv et svar til: reflektion eller totalreflektion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.