Fysik

E_foton=E_m-E_n <=> E_foton=h*ƒ?

20. juni 2013 af marmar (Slettet)

E_foton=E_m-E_n

er energiforskellen mellem de to tilstande for hydrogenatomet.

 

E_foton=h*ƒ er fotonens energi. 

Er disse to værdier ens? De hedder jo begge E_foton, så jeg går ud fra der findes to måder at regne dem ud på? Bogen giver bare ikke så meget mening, når den nævner dem begge samme sted.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Når elektronen springer fra et energiniveau til et andet med en lavere energi, udsendes en foton, hvis energi netop er forskellen mellem de to niveauers energier. Kender man energiforskellen, kan man derfor beregne frekvensen for den udsendte foton.


Svar #2
20. juni 2013 af marmar (Slettet)

Lige nøjagtig. Og tilsvarende kan man på samme måde beregne fotonens energi, som bliver absorberet. Som sagt er bogen lidt for dum :-) i al fald uklar. Jeg takker!


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er korrekt; ved at absorbere en foton med tilstrækkelig meget energi, kan en elektron springe til et højere energiniveau.


Svar #4
20. juni 2013 af marmar (Slettet)

Men hvad gælder kun for hydrogen, og hvad gælder for andre gasser? Jeg går da stærkt ud fra, at begge de nævnte udtryk, eller formler, gælder generelt for atomer, mens E_n=-(h*c*R)/n^2 gælder for hydrogen kun?

 


Svar #5
20. juni 2013 af marmar (Slettet)

Desuden, den sidstnævnte formel angiver energien i en bestemt tilstand for et atom. Hvordan kan det være, at denne energi er negativ? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. juni 2013 af peter lind

Det er korrekt at den sidste formel kun gælder for hydrogen. Reglen om overgange mellem energitilstande gælder også De enkelte energitilstande er bare meget mere kompliceret med mindre der kun er en elektron bundet til atomet

Når elektronen er fri fra atomet regnes den potentielle energi for 0. Man skal tilføre energi til atomet for at frigøre elektronen og det giver kun mening hvis bindingsenergien er negativ


Svar #7
20. juni 2013 af marmar (Slettet)

Tak, men kender du også svaret på #5? :-)

Jeg takker for dit svar til #5 :-)

 

Mit allersidste spørgsmål følger så: ifølge bohrs andet postulat, kan atomet absorbere eller emittere en foton med energien, som førnævnt. Hvorfor "kan"? Den gør det da 100%?


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. juni 2013 af peter lind

Nej. Der er kun en vis sandsynlighed for at det sker. Med tilstrækkelig mange atomer er det godt nok så usandsynligt at der ikke sker noget for nogle af atomerne. Ved absorbtion skal der også være tilstrækkeligt mange fotoner til stede


Svar #9
20. juni 2013 af marmar (Slettet)

Nå, så den kan sagtens ændre tilstand uden at optage eller emittere? Interessant :-) tak, peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. juni 2013 af Jerslev (Slettet)

#9: Elektronerne kan kun ændre tilstande ved absorption eller emission af fotoner.


Svar #11
21. juni 2013 af marmar (Slettet)

#10

Det synes jeg ikke giver så meget mening, for det første, er det vel atomet som kan ændre tilstand (elektronerne bestemmer hvilken tilstand atomet befinder sig i?). Det er elektronerne der emitterer eller absorberer fotoner, men stadig atomet som ændrer tilstand.

For det andet siger bogen jo at atomet  kan ændre ved absorption eller emission af fotoner. Spørgsmålet var jo selvføgelig så, hvad der ellers ville ske, hvis den ikke ændrede tilstand ved at absorbere eller emittere. For der stod jo "kan". :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. juni 2013 af mathon

 

                    ...undladelse af absorption eller emission er jo forklaret i #10


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. juni 2013 af peter lind

#11 Det har du helt gal fat på. Atomet består af kernen+elektroner. Det er ikke elektronerne der emitterer eller absorberer, det er det fysiske system som sådan.  Hvis atomet ikke ændrer tilstand sker der ikke noget. Der bliver hverken absorberet eller emiteret noget som helst


Skriv et svar til: E_foton=E_m-E_n <=> E_foton=h*ƒ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.