Historie

Historie eksamen - Ideologiernes kamp

25. juni 2013 af carmi (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har trukket "Ideologiernes kamp I - mellemkrigstid og 2. verdenskrig" til min 24-timers historie eksamen. 

Nogle der har lyst til at hjælpe med en evt. problemformulering til mig? :D 

Her er nogle uddrag fra mine kilder... 

Tekst 1:
Det er et uddrag fra Nürnberg-lovene der handler om Rigsborgerloven.

Tekst 2:
Endnu et uddrag fra Nürnberg-lovene der handler om beskyttelse af det tyske blod og den tyske ære.

Tekst 3:
Et uddrag fra en tysk historie bog. Handler om Rigsdagsbranden og om at der samme nat blevet anholdt tusinder af kommunistiske funktionærer og samtlige kommunistiske og socialdemokratiske aviser blev forbudt. Grundrettighederne blev sat ud af spil. Kommunisterne havde sammen med socialdemokraterne forberedt borgerkrigen. Så står der noget med hvad der kunne være sket hvis oppositionens førere ikke havde affundet sig med denne svindel og om at hvis adel og hvis borgerskabet havde affundet sig med et så måtte de sluge alt hvad der blev budt dem. Kommunisterne lod sig tage til fange. Så står der at man ikke ved hvem gerningsmanden til branden var, men at den havde gjort sin virkning og kommunisterne og socialisterne var blevet de ”røde lømler”. Nazisterne vandt borgerkrigen med 5 millioner stemmer.

Tekst 4:
Uddrag fra samme bog. Tyskland styrede mod kaos. Kommunisterne udrustede Sovjetrusland med våben. Tallet af arbejdsløse oversteg 6 millioner. Kun Hitler kunne redde Tyskland. Hitler blev rigskansler i 1933, hvorefter ham og Hindenburg holdt tæt sammen. Så står der en masse med at tyskerne fejre det  og at Rigspræsidenten havde oplevet det 2. Riges fødsel og nu skulle åbne dørene til det 3. Rige. Den tyske befolkning var meget glade for ham og ingen statsmand havde nogensinde været så enig med sit folk. Så blev der udskrevet nyvalg på rigsdagen og Hitler trængte dybt ind i tyskernes hjerter. Kommunisterne gjorde sig klar til kamp, men de kom på grund af Hitler hurtigt bag tremmer. Regeringen vandt med 52% af alle stmmer og den nationalsocialistiske revolution brusede nu ud over Tyskland. Det var den mest ublodige revolution verden nogensinde havde set.

Tekst 5:
Er regneopgaver fra en tysk skolebog, hvor man kan se at selv i matematik blev racepolitikken inddraget.

Tekst 6:
http://politiken.dk/kultur/ECE123308/nazismen-som-samfundsorden/


En artikel fra politikken. Tyskland var verdens førende nation, men det blev sat over styr som følge af den nazistiske magtovertagelse. Videnskabsmænd, forfattere, skuespillere og kunstnere forlod landet. Mange af dem der flygtede var jøder, så de undgik 2. Verdenskrigs udryddelseslejre og holocaust. Så står der noget om nyt jødehad og om at jøder før først verdenskrig havde fremtrædende positioner i erhvervsliv, politik og kunst. Så står der at det hævdes at Hitler kom til magten ad parlamentarisk vej og at Tyskland blev regeret ved hjælp af præsidentdekreter. I 1933 var regeringen en koalition mellem NSDAP og diverse konservative partier domineret af preussiske junkere og officerer. Junkerne bildte sig ind at de havde styr på Hitler, men Hitlers stormtropper beherskede gader. Hitler og nazisterne besad en handlekraft og hensynsløshed der kom bag på de konservative regeringspartnere. Så står der noget om de lange knives nat og der den nat blevet myrdet folk der var mulige konkurrenter til Hitler. Hindenburg døde en måned efter og officererne aflagde ed til Hitler. Fagforeningerne blev forbudt samt de politiske partier.
Den nationalistiske propaganda spillede en stor rolle, næsten alle der var voksne i 1930’erne var opdraget med kejsertidens dyrkelse af fædrelandet. 1920’ernes konservative tyske ideologer skræmtes af det de selv havde skabt. De gik i indre eksil, mens det intellektuelle venstre drog i udenlandsk eksil. Efter at nazisterne  havde erobret den politiske magt ville de knuse den berlinske modernitet (bogbrændinger og kampagnerne mos moderne ”entartet” kunst. De følgende år fik de bugt med arbejdsløshed og social nød gennem oprustning og anlæg af autobaner. En grund til nazistisk succes: partiet gav de oversete identitet. Stigningen af Hitlerstyrets anseelse hang også sammen med velfærdspolitikken, især med hensyn til at forbedre børnefamiliernes situation. Nazismen var en krigsideologi.

Tekst 7:
Billede


Skriv et svar til: Historie eksamen - Ideologiernes kamp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.