Fysik

Volt?

06. juli 2013 af nejmenmenmen (Slettet) - Niveau: 9. klasse
Hej, håber nogen kan hjælpe. Tak på forhånd :)

Når man laver er forsøg i f/k med strøm, hvordan ved man så, hvor mange volt forsøget skal være på? Det skal dog lige siges, at jeg går i 8/9 klasse, så prøv at gøre det forståeligt! :D

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juli 2013 af Gliates (Slettet)

 Volt (V) er en måleenhed for den elektriske spænding.

Volt er defineret som det elektriske potentiale over en leder med en strøm på én ampere (A) der omsætter én watt (W).

Volt er en SI-enhed afledt af enhederne for energi (J for joule) og elektrisk ladning (C for coulomb).

 

V=J/C=W/A=kg*m2/s3*A 

Kilde: Wikipedia

  


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juli 2013 af Lars195 (Slettet)

Volt som spændning måles i, lægges over en ledning, og pga. modstanden(R) i ledningen vil der løbe en strøm igennem..

 

Strømmen(I) som løber igennem en ledning grunden af spændningen(V) og modstanden af ledningen (R) kan beregnes via ohms lov V = I*R => I = V/R

man kan styre mængden af strømmen som vil løbe igennem ved at indsætte en modstand.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

#0

Det kommer an på, hvilketforsøg, du skal lave, og hvilke apparater, du kan bruge til det.

Af sikkerhedshensyn må man højst bruge 24V til defleste forsøg. Enkelte forsøg kræver højere spænding, men så skal strømstyrken være stærkt begrænset.

Hvis du skal lave forsøg med glødelamper, kan du aflæse spændingen på lampen. Den er ofte trykt på metalsoklen eller glaskolben. De mest almindelige værdier er 3V, 6V og 12V. På samme sted findes normalt også angivelse af lampens effekt i W. Du kan benytte lavere spænding, end den angivne, men spændingen skal ikke ret meget over den angivne, før glødetråden ødelægges.

Ved forsøg med elektromagneter benyttes ofte fabriksfremstillede spoler. Der står så, hvor mange vindinger, der er på spolen og ofte, hvor stor strømstyrke, den kan tåle. Du skal her starte med en lav spænding og forøge den langsomt mens du holder øje med strømstyrken. Brug et amperemeter.

Ved transformatorer kan du benytte alle spændinger 0V-24V, men husk at beregne sekundærspændingen, den må ikke overstige de 24V.

Ved forsøg med statisk elektricitet er man nødt til at gå op til meget højere spændinger. Ved de simple forsøg, hvor man gnider en glasstang eller lignende med en klud, kan spændingen godt komme op på 10000V. Til gengæld er den elektriske ladning, der er til rådighed meget lille og den aflades på så kort tid, at der ikke er fare ved det.

Van de graaff generatoren kan give endnu højere spænding og større ladning, men skoleudgaven er bygget til at skulle være ufarlig. Pas aligevel på. Udladningen kan udløse et hjerteanfald hos disponerede personer. Rør ikke direkte på kuglen uden at stå på noget isoleret eller kuglen er forsvarligt jordet.

 


Svar #4
07. juli 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

Så det er afhænigt af strømstyrken? :) tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juli 2013 af mathon

 

 

                                         På alt nyere, elektrisk fysikapparatur er påtrykt anvendelsesbetingelser:
                                         typisk hvilken maksimalspænding DC eller Ueff AC apparaturet må tilsluttes
                                         måske også apparaturets ohmske modstand.

 

              heraf kan du beregne
                                                         DC       Imax  =  Umax / R

                                                         AC       Imax  =  Ueff / R

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juli 2013 af Eksperimentalfysikeren

#4

Bl.a. strømstyrken. Hvis der kun kan optræde meget små strømstyrker, kan spændinger over 24V tillades, ellers er det sikkerhedsgrænsen.

Derudover er der grænser for, hvad apparaturet kan tål, f.eks. maksimal spænding for glødelamper. 


Svar #7
08. juli 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

Ok, tusind tak for at i har givet mig en bedre forståelse for fysikken! Er ellers kun god til kemi

Skriv et svar til: Volt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.