Matematik

bestemme en forskrift for F(x)

13. juli 2013 af Cerebrum (Slettet) - Niveau: A-niveau

I en model betegner O(x) (målt i kroner) en virksomheds samlede omkostninger ved en produktion på x enheder af et bestemt produkt. Den pris pr. enhed, som virksomheden kan sælge samtlige x enheder for, betegnes a(x) (målt i kroner). i modellen antages det at

O(x) = 0,0024•x2+106    og     a(x) = -0,008x+1300 .

I modellen kan virksomhedens fortjeneste ved salg af samtlige x enheder bestemmes ved

F(x) = x•a(x)-O(x)  .

Bestem en forskrift for F(x), og benyt forskriften til at bestemme det antal enheder, som virksomheden skal fremstille for at gøre fortjenesten størst mulig,


Svar #1
13. juli 2013 af Cerebrum (Slettet)

jeg har prøvet selv. F(x)=x(0,008x+1300 - (0,0024*x^2+1000000). jeg reducere(lommeregner) til F(x)=0,0056*x^2+1300*x-1000000. Jeg løser ligning. F(x)=0. Er det rigtigt?????


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningen F'(x) = 0, og man skal bestemme F(x) korrekt.

Svar #3
13. juli 2013 af Cerebrum (Slettet)

Mange tak for svaret Andersen11. Mener du så det jeg har lavet er rigtigt?


Svar #4
13. juli 2013 af Cerebrum (Slettet)

Jeg har yderligere lavet et monotoniskema for at beskrive antal enheder skal skal give virksomheden størst muligt fortjeneste. Og der får jeg istedet et lokalt minimum. Det er da ikke meningen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juli 2013 af PeterValberg

Der er smuttet et minus foran 0,008x i #1 det giver dig en lille regne- og fortegnsfejl
i udtrykket for F(x), denne fortegnsfejl gør, at du får et minimum og ikke et maksimum
som du forventer

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
13. juli 2013 af Cerebrum (Slettet)

Tusinde tak Valborg :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juli 2013 af PeterValberg

Du behøver sådan set ikke finde F'(x), sætte den lig med nul og lave monotoniundersøgelse,
hvis du i stedet arumenterer for, at F(x) er et andengradspolynomuim, hvis graf er en parabel,
der vender parabelgrenene nedad (koefficienten til andengradsleddet er negativt), derfor vil det
antal enheder, der giver den største fortjeneste, kunne bestemmes som x-koordinaten til parablens toppunkt.

Det bliver således ved:

xT = -1300/(2·(-0,0104)) = 62500 enheder

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
13. juli 2013 af Cerebrum (Slettet)

jeg fik F  til at være F(x)=-0,0104*x^2+1300*x-1000000. ved løs af ligning fik jeg x=774,024(minimum) og x=124226(maks).


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Udtrykket for F(x) er korrekt. Man skal finde parabelens toppunkt, eller løse ligningen F'(x) = 0. Differentier først.

Svar #10
13. juli 2013 af Cerebrum (Slettet)

Så er jeg med. Mange tak skal i have :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. juli 2013 af PeterValberg

#8

Det rødderne/nulpunkterne for F(x), du finder :-)
Altså x-værdierne for skæringspunkterne mellem grafen for f og x-aksen.

 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. juli 2013 af mette48 (Slettet)

Du mangler at afslytte den ene parentes i F(x), har tabt - foran 0,008 og har vist reduceret udtrykket forkert

 

O(x) = 0,0024•x2+106    og     a(x) = -0,008x+1300 .

I modellen kan virksomhedens fortjeneste ved salg af samtlige x enheder bestemmes ved

F(x) = x•a(x)-O(x)  .

F(x)=x*(-0,008x+1300) - (0,0024•x2+106)

F(x)=-0,008x2-0,0024x2+1300x-106

F(x)=-0,0104x2-1300x -106

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. juli 2013 af PeterValberg

#12

Hov Mette, det går vist galt med fortegnet for 1300x fra næstsidste til sidste linje

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Blot for at opsummere:

Med

O(x) = 0,0024·x2+106    og     a(x) = -0,008x+1300

er

F(x) = x·a(x)-O(x)

        = x·(-0,008x+1300) -(0,0024·x2 +106)

        = (-0,008 - 0,0024)·x2 +1300·x -106

        = -0,0104·x2 + 1300·x - 106

Grafen for funktionen F(x) er en parabel, der vender grenene nedad. Den har maksimum i parabelens toppunkt. Det antal enheder, der gør fortjenesten F(x) størst mulig, er derfor x-koordinaten til parabelens toppunkt, dvs

xT = -1300 / (2·(-0,0104)) = 1300 / 0,0208 = 62500

som også vist i #7.

Man finder her

F(xT) = 39.625.000


Skriv et svar til: bestemme en forskrift for F(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.