Matematik

Regneregel for ligninger^2

13. juli 2013 af DadoDK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Er her en god regneregel for ligninger opløftet i 2.? 

F.eks. x^2=3x 

Kender I eventuelt en god side, hvor man kan finde disse? 

:)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. juli 2013 af PeterValberg

x2 = 3x   (subtraher 3x på begge sider)
x2 - 3x = 0 (sæt x udenfor parentes)
x(x - 3) = 0  (benyt "nulreglen")
x = 0   ∨   x - 3 = 0
x = 0   ∨   x = 3

løst :-)
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
13. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Men hvorfor sætter du X uden for parentesen? Og hvor bliver X'et ved 3 af? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. juli 2013 af PeterValberg

Jeg sætter x udenfor en parantes for at kunne udnytte "nulreglen"

x'et ved 3x bliver ikke væk :-), men husk på at du multiplicer en parentes med et tal (x)
ved at multiplicere hvert led i parentesen med tallet (x), - derfor er:

x(x - 3) = x·x - 3·x = x2 - 3x

mht. "nulreglen" gælder det at et produkt er lig med nul, hvis bare én af faktorerne er lig med nul:

a·b = 0   ⇔   a = 0   ∨   b = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. juli 2013 af mathon

Fordi når x er sat uden for parentes,
kan nulreglen med fordel anvendes:
                                                               x2 - 3x = 0

                                                               x • x - 3 • x = 0

                                                               x • (x - 3) = 0          her anvender du nulreglen

som er den nemmeste - og derfor mest anvendte - løsningsmetode,
når c = 0 i
                                  ax2 + bx + c = 0

.............

OK
         overlap   :-)
                                                             

                                        

 


Svar #5
13. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Nårh ja sgu da! Det havde jeg helt overset! Skide godt forklaret! Tusind tak. Prøver lige at lave den selv nu :)


Svar #6
13. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Nulreglen er da en dum regel. Haha. Synes den er forvirrende. Det kan godt være jeg spørger dumt, men hvorfor bliver ligningen delt op i x = 0 V x-3 = 0 ? Og hvis man bruger nulreglen, burde x så ikke være 0 og ikke 3? 

Det er godt nok svært. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. juli 2013 af mathon

       venstre side     
                                  x • (x - 3)

       bliver 0 såvel for x = 0 som for x = 3

 

Nulreglen er en særdeles anvendelig og nem regel.



 


Brugbart svar (1)

Svar #8
13. juli 2013 af PeterValberg

Nulreglen er en vigtig regel at råde over i din matematiske "værktøjskasse" :-)

x(x - 3) = 0

er i princippet et produkt af to faktorer, - nemlig x og (x-3).
Så hvis den ene af faktorerne er lig med nul, så er produktet lig med nul.
Derfor deles ligningen op :-)

Du kan selvfølgelig benytte den generelle løsningsformel for en andengradsligning

ax2 + bx + c = 0   ⇔   x = (-b-√(b2-4ac))/(2a)   ∨   x = (-b+√(b2-4ac))/(2a)     

men i dette tilfælde, hvor konstanten c = 0 er nulreglen lettest at benytte.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. juli 2013 af mette48 (Slettet)

Nulreglen bygger på at hvis man ganger en hvilken som helst faktor med 0, bliver resultatet 0.

26*0=0            x*0=0          3*0=0     

3*x=0 ⇒ x=0

Dette bruges "baglens" hvilket betyder at hvis resultatet af en multipligatiom er 0, så har mindst en af faktorerne været 0.

26*x=0 ⇒ x=0

(5+x)*x=0 ⇒ 5+x=0 eller x=0 ⇒ x=-5 eller x=0


Svar #10
13. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Men hvad sker der så med minusset foran tretallet? Det kan jo ikke bare forsvinde? 


Brugbart svar (1)

Svar #11
13. juli 2013 af PeterValberg

x - 3 = 0    (addér 3 på begge sider)
x - 3 + 3 = 0 + 3  (reducér)
x = 3

Derfor "forsvinder" minus foran 3 :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
13. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Nåååååå ja! Det må jeg lige fumle lidt mere med. :) Tak for hjælpen. Kan godt være, jeg spørger igen. :) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. juli 2013 af SuneChr

# 0

Det eksempel, du præsenterer, er en omskrivning af den generelle 2.grads ligning

ax2 + bx + c  =  0  .

Der findes imidlertid andre typer af 2.grads ligninger, hvori indgår funktioner som ubekendte.

Et eksempel fra trigonometrien

cos2(4x) - 3cos(4x) + 1  =  0

hvor ligningen har otte løsninger i intervallet  [ 0 ; 2π ]  .


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. juli 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hele tråden er vel lidt overraskende, når man via Historien lærer, at trådstarter for 5 - 7 år siden var i gang med differential- og integralregning.


Skriv et svar til: Regneregel for ligninger^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.